...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 6 april 2019

190406 - ZOZ - Van Hullie en Bob

Om te beginnen: vandaag sluit ik geen videoclips in, maar plaats uitsluitend de links naar YouTube. Bij de eerste clip die ik wilde insluiten, stuitte ik op de aanmaning om eerst zorgvuldig de voorwaarden door te lezen.
Dat zal een gevolg zijn van de nieuwe Europese Auteursrecht wetgeving, waartegen YouTube/Google zich juridisch wil indekken. Oké, maar die voorwaarden zijn in het Engels en héél veel, héél lang. Dat kost me teveel tijd, misschien later. Dus voor de zekerheid plaats ik alleen de links, daarmee kan ook iedereen de clips vinden.

Zoeken bij Google op [auteursrecht europa] leidt tot een heel lange lijst, waaruit ik alleen even een FAQ pagina link, zonder die nu te bestuderen.


Nu mijn bijdrage voor deze week. Met "Bob" bedoel ik in dit geval Bob Dylan (nl), ik neem aan u allen welbekend, en met "Hullie" bedoel ik de Noord-Ierse band Them (nl), onder de jongeren onder ons waarschijnlijk minder bekend, maar de bekendste persoonlijkheid van destijds, zanger etc. Van Morrison (nl) mogelijk weer wel.
In de info over Van Morrison trof me een zin, die waarschijnlijk Trees verwonderd zal doen opkijken: In April 1964, Van Morrison established an R&B club at the Maritime Hotel, Belfast with entrepreneurs Jimmy Conlon, Jerry McKernan and Gerry McKervey (known as the "3Js").

Them was actief van 1964 tot 1972, maar hun succesrijkste tijd was met Van Morrison, die in 1966 opstapte en een succesvolle solo-carrière begon. Ik heb het idee dat er aardig wat tumult was binnen de groep, met veel bezettingswisselingen, iets dat vaker voorkomt met grote ego's.
Ik herinner me dat Them was uiteengespat net op een moment dat er een tournee zou beginnen, en dat Van Morisson op de Nederlandse TV verscheen, begeleid door Cuby's begeleidingsgroep The Blizzards (nl) - playback. Maar er zouden aldus ook optredens geweest zijn.

Tussen de songs van Them die ik nog steeds wondermooi vind klinken, kwam ik er een tegen die geschreven is door Bob Dylan: It's All Over Now, Baby Blue, en die koos ik voor vandaag.
Dylan heeft nooit willen vertellen wie die "Baby Blue" is, waarmee het "all over" was, dus de gissingen gaan nog steeds door. Op het moment dat ik dit schrijf is de buitentemperatuur hier 8° C, dat brengt me op de vraag: blauw van de kou... of blauwtje gelopen…?

Oorspronkelijke bracht Bob Dylan de song echt heel "basic", zoals een echte folk-zanger zijn liedjes brengt: alleen met z'n akoestische gitaar.

Bob Dylan - It's All Over Now, Baby Blue (1965) (met 2-talige ondertiteling).

Ter vergelijking kies ik voor een opname uit 1987, waar Bob Dylan dezelfde song speelt samen met de legendarische rockband Grateful Dead (nl), waarvan de veelzijdige Jerry Garcia (nl) de bekendste figuur was.

Bob Dylan and the Grateful Dead - Baby Blue (1987).

Bob Dylan heeft heel veel songs geschreven en heel veel daarvan zijn door heel veel artiesten gecovered. Uiteindelijk heeft men hem daarvoor de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. Terecht naar mijn mening, omdat zijn teksten zóveel mensen hebben geïnspireerd, een houvast hebben geboden in roerige tijden en getroost.

Them is een van de groepen die songs van Dylan hebben opgenomen. Ze hadden uiteraard een andere stijl, ze werden gepresenteerd als onderdeel van de "British Invasion" van populaire muziek in Amerika. Wat mij vooral boeit is de begeleiding, in dit nummer en ook in een aantal andere songs: de groep was niet alleen Van Morrison.

Them - It's All Over Now, Baby Blue.

In de 70-er jaren kreeg Van Morrison last van podiumangst, door de enorme massa's publiek, in tegenstelling tot de honderden die hij gewend was. Hij heeft een tijd niet opgetreden, maar keerde later terug via optredens in kleinere clubs.
Ook Van Morrison is ouder geworden, en in 2016 is hij "in de adelstand verheven", zodat hij sindsdien Sir Van Morrison heet.
Hij heeft nog steeds oudere songs op zijn repertoire (niet alleen uit zijn eigen omvangrijke oeuvre), onder andere deze. Hier is hij geafficheerd op het Gent Jazz festival 2015; ik kon niet vinden wie zijn medemuzikanten zijn. Ik vind hem hier een routineuze, vermoeide indruk maken, desalniettemin kies ik deze als vergelijking met de Them-versie.

Van Morrison - It's All Over Now, Baby Blue (Gent Jazz 2015).

Toen ik mijn verhaal voor vandaag klaar had, ontdekte ik dat dezelfde versie van Them, maar dan zonder tekst, al in het Zwijmeloverzicht staat, op naam van Van Morrison, in de Zwijmelen op zaterdag 98 27 september 2014, bij Vlasje. Omdat ik niet dezelfde clips heb gebruikt, verander ik niets meer: na 4½ jaar mag het wel weer even, toch?Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


7 opmerkingen:

Marja zei

Ja hoor. Dat mag. Geniet van het weekend.

Jascha Donath zei

Begrijpelijk dat je dan geen clips insluit! Ik doe dat ook soms wel en soms niet. Soms leidt het ook teveel af van de tekst vind ik.

Iris Papilio zei

Haha, een leuk weetje van deze 3JS.
Bob Dylan is een veelzijdig artiest... Wist niet dat dit nummer oorspronkelijk van hem was.
Them is het meest bekend denk ik, lekker om weer eens te horen.
Maar mijn favoriet is toch echt Van Morrisson. Woww... ook al Sir geworden!

Elisabeth zei

Voor mij is nog steeds de versie van Them de meest geweldige en ik heb er zulke leuke jeugd herinneringen aan .Maar de Live versie van Van Morrisson heb ik van genoten ,niet perfect maar dat is dan juist ook weer zo mooi !
Goed weekend ,Elisabeth

AnneMarie Winter zei

Them, Van Morisson, Bob Dylan, de namen ken ik wel maar dit nummer helemaal niet. Heb ik gemist dus.
Heb ze allemaal beluisterd en die van Them vind ik wel het mooist.
Leuke informatie over de muziek. Ben altijd weer verbaasd hoeveel je ervan weet.
Ik moest even wennen aan de linkjes maar het gaat prima.
Je kunt nu helaas niet meer eerst de muziek aan zetten en dan lezen.
Dat vind ik dan wel weer jammer.

Albert y Mara fotoblog zei

We zijn altijd door de jaren heen een fan geweest van Bob Dylan èn nòg steeds.
Niet te geloven dat jij ook al bang bent om een videoclip te plaatsen.

Dwarsbongel zei

@Albert & Mara: ik heb een tijd op een IPR-afdeling gewerkt, weet hoe ver dat kan strekken, en ik wil me eerst verdiepen in wat de nieuwe regelgeving inhoudt.