...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

01 juni 2019

190601 - ZOZ - Van Popie Jopie en Alias Ajax

Voor veel mensen was staking in het OV op 28 mei tegen een steeds hogere pensioenleeftijd lastig vanwege de gevolgen en het zoeken naar alternatieven. En zeg nou zelf, je wilt geen treinmachinist die het psychisch niet meer aan kan, en geen demente buschauffeur, en je gunt een stratenmaker die 40 jaar voor je op z'n knieën gelegen heeft een aangename oude dag.

Lastig was wel, dat Thimo, een van onze kleinzoons, op die dag een examen moest doen. Hij komt nog niet in aanmerking voor een rijbewijs, maar gelukkig was zijn moeder die dag vrij en kon hem brengen. De afstand was te groot om te fietsen. Alhoewel… een paar jaar geleden hebben we samen de Afsluitdijk gefietst.


Het herinnerde mij aan een dag in 1985, toen ik examen moest doen. Het was de vierde module van de zes voor het Praktijkdiploma PASCAL/FORTRAN. Die reeks examens werd altijd afgenomen in de Jaarbeurs in Utrecht, maar deze keer in Den Haag.
Dat was vanwege het Pastoraal bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland, waar achteraf over het algemeen niet bepaald blijmoedig op werd teruggekeken: het vrijpostige Nederlands katholicisme contrasteerde nogal met de conservatieve clerus. Van het programma Andere Tijden staat een terugblik met tekst en video online.

Destijds had VARA-TV een satirisch programma, Pisa (later voortgezet bij Veronica als Verona), waarin Henk Spaan en Harry Vermeegen ("Kopje koffie glazenwasser?") de draak staken met "alles wat scheef was" in Nederland. Ze hadden een vaste rubriek met een vooruitblik op het pausbezoek, met de voortlevende titel Popie Jopie, dat in liedvorm ook hun grootste hite werd. Wikipedia: Spaan was verkleed als paus en kwam iedere aflevering in een vliegtuigje alvast poolshoogte nemen in dit vreemde landje. Vermeegen reed hem in de 'pausmobiel' rond en liet hem 'kennismaken met een aspect van Nederland'.

Pisa (Henk Spaan en Harry Vermeegen) - Popie Jopie (single):


Voor de liefhebbers staat er nog veel meer van deze twee op Youtube, zoek op Popie Jopie of op Spaan en Vermeegen. Ze blijken het véél langer samen volgehouden te hebben dan ik me herinner, maar zijn uiteindelijk gebrouilleerd ieder huns weegs gegaan.

Hier kwam ik op, omdat het destijds met het Openbaar Vervoer onmogelijk bleek om tijdig aanwezig te zijn bij de examenlocatie in Den Haag. Dat lukte bij de Jaarbeurs in Utrecht altijd wel, want de reistijd was korter en je liep van het station in een paar minuten naar de examenzaal. Nu moest je nog een eind met lokaal vervoer. Geld voor een hotel had ik niet.
Ik besloot de eerste 35 km naar het dichtstbijzijnde Intercity-station te gaan fietsen; de weersvoorspelling was redelijk, maar ik moest wel bizar vroeg opstaan. Het zij zo...
Het weer bleek goed, ik had zelfs een windje in de rug.

Halverwege de reis werd de wereld een beetje wit: sneeuw!
In Den Haag was het weer redelijk - je kon goed buiten verblijven. Dat was maar goed ook, want de zaal was niet op de juiste manier ingericht voor het examen - men was binnen bezig dat in allerijl te corrigeren en we moesten buiten wachten.
Het examen begon een uur later dan gepland, en dus zou ik met Openbaar Vervoer gewoon op tijd geweest kunnen zijn! Maar het lag niet aan mij...
Op de terugweg was er geen sneeuw meer. Het laatste stuk terug, op fiets, was het aangenaam weer en ik had zelfs weer de wind mee!

De Afsluitdijk is nu drie jaar dicht voor fietsers, maar Thimo wil die fietstocht nog een keer met mij doen, en nu niet alleen de dijk (ca. 30 km), maar tot aan zijn huis (ca. 70 km). Ik ben dus maar weer flink gaan trainen, want als ik het niet onderhoud, wordt het straks niks meer...
De dijk is dit jaar nog wel 4 zondagen open voor fietsers, maar dan zal het wel overvol zijn met tourclubs die hun jaarlijkse "Rondje IJsselmeer" willen doen en dergelijke...

Ik denk: we vragen Thimo eens welke muziek hij leuk vindt. Hij noemde een combinatie van genres die ik wel grappig vind: rappers en Nederlandstalig. Zoals Danny de Munk en Lil' Kleine.
Of Sevn Alias, en daar kom ik uit bij een andere favoriet van Thimo: Ajax! Sevn Alias maakte in samenwerking met Ajax het nummer "Herres". De spelersnamen worden er in genoemd en na kampioenschappen gaan de spelers er op uit hun bol in de kleedkamer.

Sevn Alias - Herres:


O ja, en André Hazes natuurlijk - of bedoelde hij nou André Hazes junior?
Ach we laten junior gewoon aan het woord over senior, en dat sluit dan mooi aan op onze vele herinneringsdata van de laatste tijd; op Hemelvaartsdag zou Marijke's vader 102 geworden zijn, en maandag herdenken we de sterfdag van haar moeder.

André Hazes Jr. - Hé Ouwe:
Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


6 opmerkingen:

MelodyK zei

Examens van modules in Utrecht. . jeetje jij haalt hier ff herinneringen in mij naar boven zeg 😉 gelukkig had ik een rijbewijs en een auto dus was het ov geen optie ...

Hazes.. tja. Zijn vader zag ik vaak maar voor zijn zoon zal ik niet gaan reizen.

Mooie blogpost... en sterkte met het herdenken.

Fijn weekend

Anoniem zei

Bijzondere herinneringen en een mooi voornemen om met kleinzoon te gaan fietsen. Dank voor het verhaal en de zwijmels.

jokezelf zei

Popie Jopie jeah, dat herinner ik me nog heel goed. Ze waren hilarisch de twee, maar ja aan alles komt een eind natuurlijk.
Met die andere nummers die je noemt heb ik niet zoveel, en de jonge Hazes vind ik persoonlijk en heel vervelend kereltje, net als ik zijn zus een heel vervelend vrouwtje vind, om niet te spreken van André's weduwe (maar dat zal aan ongetwijfeld mij liggen)

Iris Papilio zei

Een leuk idee om Thimo's muziekkeuze ook mee te nemen. Het is niet mijn stijl ;-)
Hazes is echt... mooi! En Popie Jopie is natuurlijk wereldberoemd in Nederland.
Mooie keuze's!

AnneMarie Winter zei

Dat de Paus toen kwam herinner ik me nog wel. Over Popie Jopie vaag.in 1985 was ik druk, erg druk met 3 kleine kinderen. André Hazes de oude begon ik pas echt te waarderen toen hij al bijna dood was. Best jammer dat ik me toen bij de club van haters van André bevond.
Een goede rap gaat er altijd wel in bij me.
Soms snap ik mijn eigen voorkeuren niet.
Ik houd het maar op een muziek liefhebber ongeacht het genre.

Plato zei

Er komt hier van alles voorbij vandaag. Interessant.
Tja, die staking. Lastig maar we kunnen ons allemaal wel voorstellen dat het moet, zeker als het gaat om die zware beroepen.
Pisa herinner ik me wel. Ik vond wel dat Harry en Henk qua stijl wel heel veel van elkaar verschilden. Harry was gewoon akelig plat en Henk was toch meer de serieuze beschouwer.
Ze hebben het nóg lang volgehouden. Popie Jopie staat nog wel op mijn netvlies en die glazenwasser ook. Ik herinner me ook dat Harry af en toe heel rood werd (zal wel schmink geweest zijn en dat hij volgens mij de eerste was die het bekende gebaar met de middelvinger maakte.