...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 27 juli 2019

190727 - ZOZ - Van zon en maan en hang

Het eerste dat me getoond werd toen ik Youtube opende, was een clip met een instrument dat ik fascinerend vind: de Hang drum (nl) en de variant daarop, de Handpan.
Twee sites met meer info over de hang vind je hier en hier.

Afbeeldingen Wikipedia: ©Michael Paschko en ©Chris Hooper.

Het was een video die me eerder opgevallen was, maar niet geplaatst heb omdat hij 8½ minuut duurt. Muziek met dit instrument had ik wel al geplaatst in blogs in 2014 en 2018.
Nu vind ik het een goed moment om 'm wel te plaatsen, omdat het toch te warm is om je in te spannen, en vanwege ons huidige weerbeeld vergeleken met de beelden in de clip, die is opgenomen in Ladakh (nl) in India, in de staat Jammu and Kashmir (nl).

Het duo bestaat uit Danny Cudd uit Engeland en Markus Offbeat uit Zweden, en ze noemen zich Hang Massive. Ze ontmoetten elkaar op reis in India in 2010, en konden het meteen goed met elkaar vinden. Ze waren onder de indruk van de cultuur daar, en besloten samen muziek te gaan maken. Lees hier hun "bio" op hun eigen site.
Hun muziek wordt gerubriceerd als World Music (nl) en als Ambient (nl).
Ik vind deze titel wel intrigerend, en om heerlijk mee aan het filosoferen te gaan.

Hang Massive - The Secret Kissing of the Sun and Moon:


Net toen ik dacht dat dit het dan wel was voor deze keer liep ik nog tegen iets anders aan, dat laat horen dat de Hang ook goed kan samengaan met andere instrumenten.
Het is nog langer (16:38), en dus geschikt om je er lekker ontspannen aan over te geven tijdens de siësta op zo'n overmatig warme dag.
De groep noemt zich - met een "opzettelijke typefout" - Bandgladesh. Ik vond een artikel over de bandleden op de site Moderne Hippies, en de band heeft een Facebookpagina.

Op hun Youtube-kanaal schrijven ze:
Mutual admiration and profound respect can be felt in the sessions of these musicians in an unusual quartet formation.
Their sound features instant compositions and intuitive improvisations that invites the listeners to enter an internal state of imagination; nothing is changing but everything changes.
In their concerts, a circular interplay is revealed by the on-going dialogue of two handpan players that build simple and long melodic progressions that evolve organically creating rhythmical series of signals and responses.
In the middle of this progressive atmosphere a trumpet in its subtle virtuosity gathers the oscillation enhancing it into a collective flow, while a N'goni (a kind of African harp) enlightens the rhythmical party with perfectly placed tunes and loops.
Now the four of them manage to create a pulse that continuously gets refreshed with invisible harmonies and secondary layers while maintaining the feeling of a never-ending voyage.

BANDGLADESH - Hang Drum @ AMSTERDAM 2015:
Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Melody.
Afleveringen t/m ZOZ347 vind je bij Trees, en de afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij de oorspronkelijke initiatiefneemster Marja.


5 opmerkingen:

Melody zei

Het al dan niet een kenner zijn is ook hier weer van toepassing in mijn geval dus ;-)

Ik vind het wel iets hebben, al geeft het mijn wel een soort van gevoel van leegte...alsof er iets mist... in mijn verbeelding hoor ik stemmen vanuit het Keltische. Mijn fantasie erop loslatend zou ik bij deze instrumenten graag een ballad-achtig muziekstuk gezongen willen horen...

Maar je hebt gelijk, het is wel muziek om het 'rustig aan' bij te doen.

Dank je wel voor weer een prachtige bijdrage met uitgebreide info, al denk ik stiekem wel elke zaterdag hier bij jou : had ik maar een usb-poortje in dat deel van mijn geheugen want kabeltjes heb ik zat ;-)


Fijn weekend voor jullie

AnneMarie Winter zei

Prachtig instrument. Ik heb al eens eerder kennis gemaakt met de ze handpan. Niet zelf gespeeld maar geluisterd. Waar het was, ik denk in Amsterdam waar iemand op straat dit instrument bespeelde. Alleen was het ritme toen vele malen hoger. Ik was zeer onder de jndruk van de muziek die er gespeeld werd. Dit gaat rustiger en wordt je vanzelf zen van.
Heerlijke muziek die ik ergens op ga slaan voor het geval ik weer eens een toontje lager moet zingen.

skar.home.blog zei

Ben niet bekend met dit hang pan gebeuren, maar het is inderdaad iets waar je echt zen van wordt, kenmerkend vind ik al de heren met het kleine staartje wat past bij deze vorm van muziek maken.....
Heel in de verte doet het mij denken aan de muziek van Andreas Vollenweider op zijn electische harp, gaat ook een beetje de richting van dit soort muziek op...
Mooie bijdrage, eentje om zeker te onthouden voor momenten dat je van echte rust wilt genieten
Fijn weekend.

Villasappho zei

Het is een bijzonder instrument, maar de muziek doet me vrij weinig.

Iris Papilio zei

Een bijzonder instrument de Hang Drum... echt nooit van gehoord.
Niet mijn muzieksoort, maar apart en lekker om naar te luisteren!