...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

04 september 2011

Dat doen we wel even - Status Update

Web-log ging er steeds prat op, dat ze wel 400.000 bloggers ten dienste staan. Ze beloofden dat ze in twee dagen zouden migreren.
Wij (de bloggers) moesten niet zeuren, wisten wij wel welk een enorme klus het was om die 400.000 weblogs van Typepad (variant) over te zetten naar Wordpress (variant)?
Web-log bood ons toch maar een gratis podium voor onze blogs, dus even rustig op je poef en afwachten.

We hebben nu de datum 4 september bereikt, dat is 13 dagen na het "op wit gaan" van de schermen van zoekers naar de inhoud, die 400.000 bloggers in 8 jaar hebben gemaakt.
Dat is geen twee dagen, maar al bijna twee weken.

Gisteren melde Web-log met een Status update, dat er (nog maar) 88% van de berichten geladen zijn, en dat er (maar) 5% per dag kan worden geladen.
Dit ondanks de gemeldde enorme uitbreiding van servercapaciteit.

Als ik die status update lees, is die voor interpretatie vatbaar: maandag aan het einde van de dag zal "deze import" klaar zijn. Maar: "het live gaan en versturen van e-mails loopt daar op achter" - kortom: wanneer staat ons werk weer online?
Maar er kan nog een adder onder het gras van die status update zitten. In het vervolg staat: "Alles wat na 24 mei aan berichten is toegevoegd en alle reacties zitten in een apart bestand. Dit zullen wij direct gaan inladen als het huidige klaar is."

Dat kun je lezen als: als we maandagavond laat klaar zijn met het huidige bestand te importeren, kunnen we pas beginnen met alles wat na 24 mei is geplaatst, en met de reacties.
Van 24 mei t/m 22 augustus is 3 maanden. Hoe lang duurt het met een "progressie van 5% per dag" om dat te transfereren? En dan moeten alle(?) reacties daarna ook nog, met de geïntegreerde links...? Tot volgende week zaterdag?

Dit alles duidt toch op een grove onderschatting van het hele migratieproces, als men:
  • blijkbaar slecht gecommuniceerd heeft met Typepad;
  • niet tijdig ge-anticipeerd heeft op het oude, bekende probleem van de "plus1"-blogs; en
  • pas na een dag of 10 op de proppen komt met voldoende servercapaciteit om 5% per dag te kunnen converteren, terwijl je beloofd hebt het in twee (2) dagen te doen?
    Dan had er dus direct minstens servercapaciteit voor 50% per dag moeten klaarstaan!
Voeg daar bij dat zo'n weblog (alleen wie te dom is om te bloggen kun je iets anders wijsmaken) geëxploiteerd wordt met de inschatting dat daar geld mee verdiend wordt, direct of indirect. Zij het door reclame, zij het door het in kaart brengen van interesses (en trends) van bloggers en bezoekers, en deze informatie zelf te gebruiken danwel te verkopen. De marketingbureaus zijn er gek op! Niet in het minst in de mediasector.

Dat er door het bloggen sociale netwerken zijn ontstaan, die nu al bijna twee weken lamgelegd zijn, is waarschijnlijk niet eens binnen het gezichtsveld van de exploitanten en migreerders geweest, gezien de soms echt arrogante reacties op bloggers.
Zoveel mensen die niet meer bij hun eigen "content" en contacten kunnen, dat is toch volstrekt onbelangrijk?

Hoevelen hebben er al elders een nieuw blog opgezet, maar hebben nog geen contact weer met hun netwerk?

Met dit alles heeft Sanoma veel goodwill verspeeld, om het maar subtiel uit te drukken.

2 opmerkingen:

Annet Lemaire zei

grrrrrrrrrrt (mis de Hyvessmiley's) die kunnen woorden zo goed verbeelden..

Gelkinghe/Groninganus zei

http://tweakers.net/nieuws/76582/kapotte-backup-leidt-tot-migratieproblemen-bij-web-log-punt-nl.html