...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

18 december 2012

Doemdenken als zelfvervullende voorspelling?

Ook ik was verbijsterd door die knaap die 'zomaar' een klas schoolkinderen van 6 en 7 jaar doodschoot, plus de volwassenen die probeerden dat te verhinderen. Hoe kun je dat in je kop krijgen, persoonlijkheidsstoornis of niet?

Ja, de discussie over de vrijheid om wapens te dragen laait weer op. De jonge man gebruikte de wapens van zijn moeder, en hij vermoorde eerst haar ermee. Maar wat bezielt een vrouw, die zoals ik las, alles heeft wat ze wensen kan, om zich zo met wapens te omringen? En niet zomaar een revolver of eenvoudig geweer 'om zich te kunnen verdedigen tegen onverlaten', maar onder andere een semiautomatisch wapen dat in 60 landen wordt gebruikt door legers als aanvalswapen.
Ze had plezier in schietoefeningen, las ik. En ze nam haar zoons soms mee, en ze liet ze ook schieten.
Ik werd getriggerd toen ik ergens hoorde dat de moeder van de schutter een 'prepper' zou zijn. Dat zou veel verklaren.

Wie op TV National Geographic heeft, kan regelmatig de 'Doomsday Preppers' zien: mensen die zich voorbereiden (prepareren) op 'de ultieme crisis'. Ook elders zag ik programma's over dergelijke mensen. Mensen die geloven in een alles verwoestende economische crisis, of het gewelddadig veroveren van de hele wereld door 'de chinezen', of de Maya-kalender. Of een finale atoomoorlog, die ze denken te kunnen overleven: scenario's vind je in SF-romans en zwartgallige strips. Wetteloosheid, wreedheid, wantrouwen en ongenuanceerdheid zijn de kernwaarden in die verhalen.

'Preppers' zijn er in gradaties: sommigen scheppen faciliteiten voor zelfvoorziening, inclusief eigen energieopwekking. Niks mis mee. Of ze doen aan 'survival', overleven in de natuur zonder moderne verworvenheden. Mij ook best.

Aan het andere uiterste vind je figuren die militaire trainingen doen, en, vooral in de USA, met een privé-wapenarsenaal in huis waarmee je een legercompagnie professioneel zou kunnen bewapenen. Burgerlijke ongehoorzaamheid is in die kringen gebruikelijk.
Ik las dat in de VS 300 miljoen vuurwapens in omloop zijn, méér dan één per levende inwoner. Waaronder ook (semi-) automatische wapens. En zijn dat alleen de geregistreerde?
Ruim toegang dus tot vuurwapens voor wanhopige of psychisch gestoorde mensen om een ramp van dergelijke impact aan te richten.

Ik las vorige maand dat er voor het eerst sinds mensenheugenis een dag zonder moord was geweest in New York. Dat was wereldnieuws...
De wapenlobby zal wel claimen dat dat komt doordat er zoveel wapens in omloop zijn, en dat het er dus nog meer moeten worden.
Jaja, het aantal verkeersslachtoffers dit jaar is zeker gedaald ten opzichte van vorig jaar, omdat er, sinds de introductie, nu veel meer auto's zijn?

4 opmerkingen:

J@n. zei

Natuurlijk zijn er teveel wapens, maar hier in Nederland (Alphen a/d Rijn) ging het ook mis. In Amerika is het idd wel te gek, er vallen daar meer slachtoffers per jaar door vuurwapens dan in Afghanistan.....Maar ook Scandinavië weet erover mee te praten. Gekken wonen er overal en als je het probleem van Amerika afzet tegen Europa denk ik dat we elkaar relatief niet veel ontlopen.

Grutte Pier zei

Het kost geen drol daar. Het gebruikte wapen:

http://www.cmmginc.com/category_s/1516.htm

Converter kit erbij:

http://www.cmmginc.com/category_s/1851.htm

Heb je en 'Nato-gun'....

... knal je toch aardig iedereen mee omver...

Tsja, ...

Maw, geweren schieten niet....
Toch?!

platoonline zei

Ook als we wereldwijd wapens verbieden zal het moorden en de gekte blijven.
Zolang er mensen zijn die er geld aan verdienen zullen oorlogen niet worden uitgeroeid, om het zo maar eens te zeggen.

Het zou mooi zijn als het overgrote deel van de aardbevolking nu eens met de geest uit de oertijd zou stappen en leert mens te zijn.

Maar ja...

Dwarsbongel zei

@J@n: Ik denk niet dat er ergens in Europa zoveel vuurwapens per inwoner in privébezit zijn als in de VS...
@Grutte Pier: Nee, geweren schieten niet, dat doen mensen. Maar zonder geweren schieten mensen ook niet.
Nou ja, met pijl en boog of proppeschieter misschien, maar of je daar net zo moorddadig mee kunt tekeergaan als met zo'n ding...?
Maar met die schiettuigdichtheid daar móet het wel regelmatig misgaan.
Niet dat ze daar zóveel gekker zijn dan hier, want korte lontjes en zere zielen heb je overal.
@Plato: Het is niet alléén het geldverdienen, maar ook het absolute gelijkhebben vooral bij godsdienstige en bezitterige conflicten. Inderdaad, de oertijd is nog nergens weggeëvolueerd in mensenkoppen...