...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

23 augustus 2013

Fietstocht naar Bourtange

DST 99,11 AVS 20,3 TM 4:52:24 MXS 40 ODO 3445,1
Gegevens van de fietscomputer na thuiskomst.

Donderdag 22-8-2013 - Op fiets naar Bourtange, waar Marijke met de auto naartoe reed.

Ik had de route Ruiten-A kanaal / Laudermarke gekozen, maar (zonder bril, in het sterk variërende licht onder de bomen) dacht ik te laat te komen voor de afgesproken tijd, dus omgeschakeld naar een vermoedelijk snellere route. Vlakbij Bourtange bleek ik veel te vroeg, en ik had geen zin om in m'n eentje ruim een half uur te zitten wachten, dus ik maakte een omtrekkende beweging naar de "Duitse kant" van Bourtange. Toen was ik nog ruim te vroeg, en ben door de vesting naar de andere kant, de grote parkeerplaats gefietst. Daar kwam Marijke me tegemoet lopen: ze was eerder van huis gegaan.
Klik hier voor mijn route op de heenweg.
Gegevens Google Maps: 46,4 km, 2 uur 28 min.

We hebben ca. een uur bij T Oal Kroegie op het terras gezeten, op dat historische vestingplein. Eerst allebei koffie met appelgebak, ik een broodje kroket, toen nog allebei koffie.

Marijke had onderweg nog bananen gekocht ter aanvulling van mijn proviand. Ook had ze een extra bidon met zelfgemaakte sportdrank meegenomen.
Ook had ik de mogelijkheid om de fiets in de auto te laden en mee terug te rijden. Dat heb ik niet gedaan.

Toen ik wegfietste ging Marijke nog naar het bezoekerscentrum, en achteraf blijkt ze daar ook nog van alles op Facebook geplaatst te hebben. Daarom haalde ze me niet in voordat ik Sellingen voorbij was. Dat was voor mij het criterium om de "grote weg" te verlaten en weer richting Laudermarke te gaan langs de Borgerschapenweg.

Zo kwam ik vandaag twee keer langs het huis waar Kees Stip zijn laatste jaren heeft geleefd. Ofschoon hij vooral bekend is van zijn korte "Trijntje Fop" dierengedichten, is hij voor mij een grandioze taalvirtuoos.
En, misschien niet alom opgemerkt ook een heldere denker. Hoewel ik alleen zijn laatste boek bezit: "Kees Stip, Geen punt", heeft hij daarmee in belangrijke mate bijgedragen aan mijn geestelijke ontwikkeling.
Zie ook hier en hier.

Een eindje verder in de Laudermarke reden een paar fietsers voor me en kwam een auto ons tegemoet op die relatief smalle weg. "Die auto is die fietsers voorbij voordat ik ze inhaal", dacht ik. Dat klopte, want in die auto zat Marijke, die nog even teruggedraaid de richting Laudermarke gevolgd was, omdat ik die genoemd had! Voor mij een goed moment om te provianderen en bij te praten.

Klik hier voor mijn route op de terugweg.
Gegevens van Google Maps: 47,5 km, 2 uur 34 min

Ja hoor, ik heb tegen het eind van de terugweg best een paar dips gehad, ik wist bij voorbaat dat dat zou komen, en ik heb me er doorheen geslagen, zoals in mijn beste tijd. En toen ik thuiskwam, was Marijke aan het koken. Mijn aankomsttijd lag keurig binnen de grenzen die ik voorspeld had.
We hebben heerlijk gegeten, en deze fantastische dag pakt niemand ons meer af!

8 opmerkingen:

J@n. zei

Daar ben ik ook nog ooit gaan kijken, ik heb het nog allemaal op video. Het is wel ver weg voor ons, maar het was het waard.

Marijke zei

Het was zo'n heerlijke dag! Heb het gevoel dat wij dit samen hebben gedaan, hoewel jij natuurlijk het zwaarste werk hebt verricht! Vond het erg leuk dat ik je op de terugtocht nog een keer tegenkwam.

Dwarsbongel zei

@J@n: Heb je een goed moment gekozen toen, dat ze een kanon afschoten en daar uitleg bij gaven? Wij hebben het een (andere) keer meegemaakt, heel indrukwekkend! Maar het is daar hoe dan ook mooi en een bijzondere sfeer.

Dwarsbongel zei

@Marijke: Nou ja, het was jouw idee, toen ik 's morgens de windrichting gezien had op Teletekst, en zei dat ik globaal richting Bourtange zou gaan. En jij hebt de consumpties afgerekend, dat is ook een belangrijke bijdrage!

platoonline zei

Een heel bijzondere tocht zo met zijn tweeën. De route ken ik niet want ik kom haast nooit in die buurt, maar dat doet er ook niet toe. Het is leuk om te lezen hoe jullie zo'n dag samenwerken en elkaar toch vrij laten.

Van kees Stip heb ik alleen het grote beestenfeest, de beste Trijntje Fops aller tijden. De rest kom ik in de boekwinkel niet tegen. Daar liggen alleen de snel verkoopbare weggooithrillers. Toch eens op Bol.com kijken.

Dwarsbongel zei

@Plato: "Geen Punt" van Kees Stip is geen dichtbundel hoor, al staan er een aantal gedichten in. Er staan vooral veel aforismen in en persoonlijke observaties. Bij veel daarvan zit ik ook bij herlezing te glimlachen, soms behoorlijk breed.

Dwarsbongel zei

Ik vond op internet nog een zeer uitgebreide pagina met bibliografie en biografie over Kees Stip:
http://www.schrijversinfo.nl/stipkees.html - aanrader!

Rebelse Huisvrouw zei

Het klinkt als een fijne dag, gezellig!