...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 13 september 2014

140913 - WE300 - Renoveren

PlatoOnline's WE-300 schrijfuitdaging: schrijf een verhaal van exact 300 woorden, waarin het thema-woord niet voorkomt! Themawoord in september 2014 = Renoveren

Woningbouwverenigingen en wooncorporaties pakken het gewoonlijk grootschalig aan: het onderhoud van hun woningbestand. Door de grote schaal van aanpak, wordt het voor de opdrachtgever goedkoper, omdat de aannemer materialen in het groot kan inkopen en niet steeds de werknemers, gereedschappen en machines hoeft te verplaatsen. Daardoor kan hij bij het aanbesteden inschrijven voor een lager bedrag. En dan maar hopen dat hij niet probeert zijn winstmarge te vergroten door te sjoemelen met kwaliteit...

Het begrip dat we deze keer behandelen wordt overigens synoniem geacht met behoorlijk veel andere benamingen: bijwerken, corrigeren, goedmaken, hernieuwen, herstellen, herzien, in goede staat brengen, moderniseren, opknappen, repareren, restaureren, verbeteren, verbouwen, vernieuwen.

Zelf heb ik meerdere keren meegemaakt dat het huis waar ik op dat moment woonde, grondig onderhanden genomen werd. In mijn eerste huurhuis werden na een paar decennia alle kozijnen en ramen van de benedenverdieping vervangen, en kwam daar dubbel glas in. Dat was nog een huis zonder centrale verwarming. Op de bovenverdieping heb ik toen eigenhandig aan de binnenkant voorzetramen gemaakt van het oude glas van de benedenverdieping. Die huizen zijn inmiddels allemaal afgebroken, nog geen 50 jaar oud.

De definitie is wel, dat er bij zo'n verbouwing sprake moet zijn van verbetering.
Een voorbeeld van ingrepen die in plaats van verbetering soms leiden tot een zekere mate van absurditeit, is plastische, of beter gezegd: cosmetische chirurgie. Daarbij wordt getracht het ouder worden middels uiterlijke "correcties" tot staan te brengen.
Men vergeet daarbij dat "een doorleefd uiterlijk" of "een karakteristieke kop", die van levenservaring getuigt, kan worden verwoest door een overdaad aan chirurgische ingrepen, die onomkeerbare, clowneske resultaten opleveren. Zie Marijke Helwegen.
Dat is wel een verbouwing, maar geen verbetering, en voldoet dus niet aan de definitie van ons thema.
Gelukkig heeft ze genoeg humor en zelfspot om er zelf in te geloven...

13 opmerkingen:

platoonline zei

Je hebt er weer de nodige verbouwingen in verwerkt. Marijke is een inkoppertje en het gesjoemel bij renovaties komt mij zeer bekend voor. Onderaannemers die jonge, onervaren MBO ers aan het deurverven zet zodat je van honderd meter afstand de zakkers in de verf al kunt bespeuren. Verrotte kozijnen die gewoon worden dichtgesmeerd ipv een nieuw balkje te gebruiken. Slecht gestucte plafonds. Ongeschaafde raamdelen. Zo ongeveer waren mijn ervaringen. Maar wel keer op keer huurverhogingen van 6.5 procent inmiddels.
Enfin, laat ik niet klagen. Het kan zoveel erger. Maar herkenbaar was je WE wel. Daarom klus ik nu maar zelf in mijn huis. Niet mijn hobby overigens.

Anoniem zei

Belachelijk dat huizen na 50 jaar al worden afgebroken, hè?

Meerdanmamma zei

Ook hier allemaal renovatie projecten. Voorpuien er helemaal uit (bij voorkeur in december), keukens verwijderd en het dak eraf. Een grote chaos, geen vervanging geen ""schadevergoeding." Hoezo verbetering? Goede WE!

Unknown zei

Het is, denk ik onderhand wel, gerechtvaardigd te mogen stellen dat een verandering niet per definitie een verbetering is.

Onze toenmalige huurwoningen werden ook gerenoveerd maar in geen van die drie gevallen konden wij achteraf spreken van een verbetering ;-(

matroos zei

De woningbouw verenigingen willen meestal voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en de hoofdprijs innen.Staartje van de schaarste die er nog steeds is.

matroos zei

De woningbouw verenigingen willen meestal voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en de hoofdprijs innen.Staartje van de schaarste die er nog steeds is.

Rebelse Huisvrouw zei

Wat die woningbouwverenigingen allemaal aan het doen zijn is volgens mij tegenwoordig volkomen onduidelijk. Maar ja, dat is misschien ook geen wonder. Met mensen als Erik Staal schiet het niet erg op. Actuele - en herkenbare! - WE.

Robbie zei

Nou... renovatie komt hier wel
in voor.
Pracht van een WE, Dwarsbongel.
Fijn dat u bij mij gereageerd
hebt...

Laura zei

Woningbouw afbreken of doorverkopen maar zelde goede vervanging of überhaupt te weinig huurwoningen die er wel horen te zijn. De fundamenten van 50 jaar geleden zijn steviger dan nu en met een mooie renovatie heeft een huurder ook wat moois maar ja...wie zijn wij.

Marijke heeft jammer genoeg het doel voorbij geschoten maar kan idd er goed mee omgaan.


Om deze WE kom je niet het is gerenoveerd ;-)

Mirjam Kakelbont zei

In ons vorig huis (een dijkhuisje) hebben wij een keer brand gehad. Drie maanden woonden we elders, terwijl in de tussentijd ons huis opgeknapt werd. Op een dag kwam de hoofdman de maat van het raam opnemen, want er moest een hele nieuwe pui in. Hij zei dat hij de maat persoonlijk kwam nemen, want dat kon je niet zomaar aan een hulpje uitbesteden. Je raadt het al: hij had de verkeerde maten genomen...
Het was trouwens een huisje uit 1901 en het staat nog! En het ziet er stukken gezelliger uit dan huizen uit een Vinexwijk. ;-)
Marijke is een verhaal apart...
Leuke WE!
groetjes Kakel

Greet zei

Een leuke WE. Je belicht vele kanten van het renoveren. Ook dat het niet altijd een verbetering is. Hierover heb ik ook geschreven.

Mrs. T. zei

Oh je ja, die Marijke Helwegen. Wat een verschrikking. En zo lopen er veel rond. Zouden die nu echt zo tevreden zijn met hoe ze eruit zien?

Anoniem zei

Wat een mooie lezing over alle aspecten van het verbouwingswezen (is dat wel een woord?). Het duurt ff, maar dan heb je ook wat, zei de aannemer die de steigers in september plaatste om in mei de laatste hand aan het schilderwerk te leggen.