...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

13 september 2014

140913 - ZOZ - Zeemeeuw, kristal en Selma

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Ik werd wakker met een zin uit een lied van lang geleden: "Seagull I don't want your wings / I don't want your freedom in a lie". De muziek die daarbij hoort hoefde ik niet op te zoeken, die "hoorde" ik al. Donovan, met zijn warme akoestische gitaarspel en zijn mondharmonica.
Het is een song uit 1966, die hoort bij de wereldwijde protesten tegen de Viëtnam-oorlog.
The Ballad of a Crystal Man, heeft, vind ik, een ietwat cryptische, maar gevoelige tekst. Er komt wel uit naar voren dat oorlog een heilloze weg is, en dat de propaganda zijn doel mist.


Ik vond het destijds prachtig om, met mijn "1-LP per artiest"-beleid de LP Golden Hour of Donovan met veel van zijn muziek te kunnen kopen, en die zit nog steeds in onze collectie vinyl.
Er is blijkbaar ook een Vietnam Song Project, waarin songs voor- en tegen de Viëtnam-oorlog te vinden zijn.

Een andere bijdrage aan het protest door Donovan, Universal Soldier, met een tekst die vandaag actueler lijkt dan ooit...
Die song was niet door hemzelf geschreven, maar door Buffy Sainte-Marie, een Canadees/Amerikaanse zangeres uit de oorspronkelijke Cree bevolking, een prominente mensenrechtenactiviste. Hier haar website.
Ik kies voor de clip van Buffy, die uitlegt hoe ze tot Universal Soldier kwam, en het daarna zingt:


Je zou de soms dromerige, melodieuze muziek van Donovan niet zo snel associëren met The Rolling Stones. Buiten de muziek om, maar toch ook niet, is er een link. Donovan is sinds 1970 getrouwd met een ex van de jong overleden Stones-oprichter Brian Jones, waarmee Donovan bevriend was.
Ook heeft hij meegewerkt aan opnamen van The Beatles en samengespeeld met vele groten der aarde. Ooit was er een legendarische ontmoeting van Bob Dylan And Donovan, en blijkbaar is Donovan nog steeds actief. Grappig, een Schotse zanger met een Ierse website...

In November 2003 kreeg Donovan een eredoctoraat in de letteren van de University of Hertfordshire.
In 2012 is Donovan opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en in 2014 in de Songwriters Hall of Fame.

Op Youtube is veel prachtige muziek van Donovan te vinden. Een heerlijke videoclip met 12-string gitaar sla ik over, om Catch the Wind (hier meerdere versies tekst) te laten zien, hier een mijns inziens absoluut zwijmelwaardige uitvoering van Donovan in duet met Crystal Gayle (alweer Crystal, nu een vrouw):


Ik heb ooit gedacht dat Donovan zijn Seagull uit de Crystal Man bedoelde als repliek op het boek Jonathan Livingston Seagull van de ex-straaljagerpiloot Richard Bach (hier in nl's), maar dat kan niet kloppen: Donovan's Crystal Man kwam uit in 1966, en het boek "Jonathan Livingston Seagull" werd gepubliceerd in 1970.
De overeenkomst is, behalve de zeemeeuw, de poetische sfeer van muziek en verhalen.

Ik heb destijds het boek gekocht; (Jonathan Livingston Seagull - boekverslag 4e klas VWO). Veel later snuffelde ik in een platenwinkel en vond de LP; nu ook op Youtube: Jonathan Livingston Seagull, voorgedragen door Richard Harris.
Jonathan Livingston Seagull is ook verfilmd. De muziek voor de film staat op naam van Neil Diamond.

Voor mij zit daar een emotionele link aan: in 2009 overleed mijn schoonzusje Selma, die helemaal opging in de muziek van Neil Diamond en deze filmmuziek in het bijzonder. Op haar grafmonument stond een bronzen meeuw, maar die is er in 2012 met bruut geweld afgeroofd. Nooit meer iets over gehoord.
Maar er staat een nieuwe meeuw op haar graf, van dezelfde kunstenares, nu steviger verankerd.

Ter ere van Selma deze link: Jonathan Livingston Seagull - Full Movie. Alle nummers uit de film dus, eventueel achterelkaar doorlopend.

En dan nog even dit: De complimenten die ik krijg van andere ZOZ deelnemers vind ik fijn! Dat ik er zoveel in kan meegeven, komt doordat het me interesseert. Als ik een idee heb, ga ik snuffelen (o, internet is zo'n schatkamer!) en dan verbindingen leggen. En ik heb er meestal de tijd voor...

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Je keuze is weer bijzonder. In dit geval gaat mijn voorkeur uit naar het duet. Prachtig hoe je ook de link naar de meeuw ter ere van je schoonzusje verwerkt. Die heb ik niet in mijn lijstje opgenomen, maar ik ga hem zeker bekijken en beluisteren.

Elocin zei

Geweldig stukje. Als ik een dag vrij ben ga ik het nog een keer lezen en de liedjes luisteren en de linkjes volgen... thanks voor deze muzikale les! *big smile*

Unknown zei

Mooi weer zeg!
Het is elke zaterdag weer een verrassing waar je mee komt, totaal niet in te schatten, dat vind ik het leukst!

Mooi verhaal erbij waar het je schoonzusje betreft. Ik 'zie' haar al zitten met een big smile van oor tot oor... heen en weer wiegend op de muziek.

Fijn weekend.

Dwarsbongel zei

Aanvulling: Op de site van Buffy Sainte-Marie vond ik bij de tekst van Universal soldier deze toelichting:
I wrote “Universal Soldier” in the basement of The Purple Onion coffee house in Toronto in the early sixties. It’s about individual responsibility for war and how the old feudal thinking kills us all. Donovan had a hit with it in 1965.
http://buffysainte-marie.com/?page_id=789

Bibje zei

Mijn vader draaide Donovan vaak op zijn bandrecorder. Ik zit hier dan ook te genieten en te herinneren ;)
Dankjewel!

Laura zei

Het was voor mijn tijd maar de naam Donovan klinkt bekend .

Ik heb de video's allemaal maar een stukje geluisterd (zit op de camping )
Bevallen alle 3

De Oorlog is en blijft zinloos burgers en soldaten die voor hoge pieten het leven laten :-(

Pracgtig jouw ZOZ

a zei

Weer super bedankt voor alle achtergrondinformatie. We hebben net Donovan in duet met Crystal Gayle beluisterd en die is plezant.

Albert y Mara fotoblog zei

Weer super bedankt voor alle achtergrondinformatie. We hebben net Donovan in duet met Crystal Gayle beluisterd en die is plezant.

Joanne zei

Prachtige bijdrage weer deze week. Ik heb genoten van de muziek en de achtergrondinformatie.

Liefs frederique

Corja zei

In 1985 was een goede vriend van mijn ouders ernstig ziek. Hij hield zich intensief bezig met Jonathan Livingstone Seagull. "Dear Father" werd gedraaid op zijn crematie. De dag daarna verschenen er drie zeemeeuwen in de tuin, midden in de stad. Kippenvel. Ik vind de muziek nog steeds prachtig! Hoe haalt iemand het trouwens in zijn hoofd om een zeemeeuw van een graf te halen! Schande.
Mooi muziek heb je weer uitgekozen!

natasja zei

Wat een mooie zwijmel weer. Voor mij onbekend, maar genoten.