...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 6 september 2014

140906 - ZOZ - Fototrigger, nepfluitert en keizerschede

Wie mee wil doen met ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Door mijn Facebook-vriendin Saskia Boelsums kwam ik op het idee voor deze ZOZ. Zij en Peter Veen vormen samen een veelzijdig artistiek koppel. Ze maken onder andere samen "installaties", zoals dat in de kunstwereld wordt genoemd.
Zij is van de beeldende kant, hij van de schrijvende. Peter schrijft op zijn site www.volopviolen.nl korte observaties, en zit in het Gemeentedichters-collectief van Emmen.

Ze wonen bij de Wilmsboô in Schoonebeek, sinds die herbouwd is. Dit laatste originele exemplaar van dit type veehut, van ca. 1640, is (bijna op de Europese Monumentenlijst) in 2004 afgebrand, en dus nu een replica, waar je je vakantie kunt boeken, om de onderhoudskosten te dekken.

Saskia maakt momenteel een serie foto´s met Peter als model. Met een foto uit die serie is ze finalist in de EyeEm Awards. Kijk voor meer foto's op www.saskiaboelsums.nl.


Peter Veen, fluitend. ©Saskia Boelsums

Deze foto uit die reeks, bracht mij rechtstreeks terug in de tijd naar mijn muziek van vandaag.
Whistling Jack Smith - I Was Kaiser Bill's Batman:


Zoeken naar info over dit nummer, wie het ook alweer opgenomen had en wat de achtergrond was, leverde toch weer een interessant verhaal op.
In 1967 stond het in Nederland 15 weken in de Top 40, hoogste plaats was 2. In Engeland werd het een nr. 1 hit en in Amerika Billboard nr. 20. Een behoorlijk succes dus.

Met Kaiser Bill wordt bedoeld de Duitse keizer Wilhelm II, en een "batman" is in dit geval niet de stipfiguur met het vleermuispak, maar de persoonlijke adjudant van de keizer.

Eidoch, de wiebelende play-back fluitert in deze videoclip, uit het Duitse TV-programma Beat Club is helemaal niet degene die deze opname zo mooi volgefloten heeft!
En daar beginnen de verhalen, soms tegengesteld.

De officiële verklaring is, dat de opname is gefloten door Mike Sammes, en dat Billy Moeller later het publieke gezicht werd.
Er is echter ook het verhaal dat een destijds bekende zanger en kunstfluiter, John O'Neill, de opname heeft gefloten. Dat was niet de eerste de beste, hij heeft o.a. gefloten in filmmuziek van Ennio Morricone. Hij zou een eenmalig bedrag hebben gekregen als studiomuzikant, en was "shocked" toen dit nummer op TV kwam, geplaybackt door een acteur. Hij heeft geen cent gezien van de inkomsten. In dit artikel wordt nog iemand anders opgevoerd die onterecht genoemd zou zijn als fluiter.

Kaiser Wilhelm II was de kleinzoon van de preutse Queen Victoria, en was gehandicapt geraakt door een tangverlossing. Zijn moeder heeft hem vervolgens met harde hand opgevoed, om zoveel mogelijk alles te kunnen wat een gezond mens ook kan. Sommige bronnen zeggen dat hij daardoor een bloedhekel aan zijn moeder had, en een warme band met zijn oma, Queen Victoria.
Elders las ik dan weer een artikel, dat Wilhelm "een onnatuurlijke liefde voor zijn moeder" had, waarmee zij korte metten maakte en dat hij daardoor een hekel aan haar en Engeland kreeg.

De keizer vluchtte aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland, waar hij de rest van zijn leven doorbracht. Hier een link voor wie geïnteresseerd is in de Keizer en de Eerste Wereldoorlog.

Dezer dagen zocht ik iets in het boekje "'t Zal je gezegd worden" (W.F. & W.A. Buddingh', Van Gennep, 1983), in de rubriek "Vorstelijke Beledigingen". Daar stond ook iets over deze keizer in:


Een, niet "instrumentale", humoristische afgeleide van Kaiser Bill's Batman is het Duitstalige Ich war der Putzer vom Kaiser door de Travellers. Op Youtube staat de tekst onder "meer weergeven".
Putzer is een informele benaming voor adjudant; deze Schlager zou volgens sommigen in verband gebracht kunnen worden met De lotgevallen van de brave soldaat Švejk...

14 opmerkingen:

Albert y Mara zei

Whistling Jack Smith - I Was Kaiser Bill's Batman bracht ons terug naar onze jeugd in de 60's toen we elkaar nog niet kenden en onze eigen weg nog gingen in "The Summer of Love".
Fijn weekend daar bij jou in Drenthe toegewenst.

Trees zei

Wauw, heel lang niet gehoord! Een erg leuke herinnering aan mijn tienertijd, ik herinner me dat mijn vader het ook erg mooi vond en dat hij het altijd meefloot, want dat kon hij goed! Fijne zwijmeldag!

Anoniem zei

Schitterende fotoblog van Saskia. Dit nummer vond ik altijd heerlijk om mee te fluiten. Je hebt weer zoveel leuke weetjes verzameld. Super.

Unknown zei

Wat ook maar de waarheid is.... het was weer een zeer interessant verhaal om te lezen en geeft jouw muziekkeuze een meer emotionele lading.

En als ik het mag zeggen...in de 3e alinea staat het woordje 'de' een keer teveel

Fijn weekend

Nietzomaarzooo zei

Deze is van voor mijn tijd, maar weet wel dat mijn vader ook een fluitert was (tot grote ergenis van zijn puberkinderen).

Of nog erger; jodelen.

De achtergrond informatie is een interessant klein geschiedenislesje.
Dan zijn wij maar braaf met Prins Pils

Bibje zei

Dat is echt lang geleden dat ik en mijn vader en mijn broertje dit samen vloten. Ik zit hier helemaal ontroerd te wezen. Dankjewel :)

fijn weekend

Anoniem zei

een fluit-herinnering.. Heerlijk om weer eens te horen...

Dwarsbongel zei

@Melody: dank je, is aangepast...

natasja zei

Pfff... ik zou het nummer niet zonder in de lacht te schieten uit kunnen playbacken. Dat vind ik bijzonder knap van die acteur.
Leuke zwijmel weer :-).

Joanne zei

Leuk!! Lang niet gehoord. Je hebt er weer een bijzondere zwijmel van gemaakt met leuke weetjes. Ik geniet elke week van je bijdrage. Echt super!

Liefs Frederique

Laura zei

Ik krijg van dit nummer altijd goede zin en ik heb twee pyrrhura's die ook met interesse hebben meegeluisterd :-)

Ik vind trouwens de foto trouwens (en je schrijven) heel mooi en als ik de stilstaande video zie lijken ze zelfs op elkaar !

Fijne Zondag groetjes Laura

vlasje zei

Heel leuke keus, het herinneringenluikje springt weer open! Heel mooi uitgeplozen ook. Dank, bongeltje

Elisabeth zei

En zo ben ik weer op Zondag hier want ik wilde even de tijd nemen om de diverse links te bekijken .Je hebt er zoals steeds weer een mooi blog van gemaakt .De muziek is bekend en ik moet even glimlachen om de jonge man met zijn jaren 60 uiterlijk en dansje .Maar ook leuk om weer een te horen
Gr Elisabeth

platoonline zei

Dat had de brave soldaat nooit kunnen bedenken, vrees ik. Zo glimlachend als die zich door het leven boorde... :-)