...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 17 januari 2015

150117 - ZOZ - Peace of Mind

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

De terreuraanslagen in Parijs en het vervolg wroeten nog door in menig hoofd, ook in het mijne. Ook in "het nieuws" is de aandacht nog volop aanwezig.
Mij bekruipt woede en plaatsvervangende schaamte als landgenoten zomaar in de openbare ruimte moslima's beschimpen, bespugen, bier over hen uitgieten of zelfs slaan.
Waarom? Omdat zulke figuren te dom zijn om onderscheid te maken tussen moslims en terroristen, en zich waarschijnlijk daartoe gerechtigd voelen door de ophitsende retoriek van figuren als Wilders, die alles op één hoop gooien wat met de Islam te maken lijkt te hebben. Een moslima herkennen ze aan de hoofddoek, en die durven ze aan, de lafaards, de losers... de schijtlaarzen...

Zoals president Hollande in een toespraak terecht zei: Ook de 'gewone' moslims zijn slachtoffer van deze radicale fundamentalisten.

En ik ben het volstrekt oneens met Sybrand Buma, die op hoge toon eiste dat alle moslims nadrukkelijk afstand moeten nemen van het terrorisme: het is vanzelfsprekend dat ook deze mensen, gewone mensen zoals jij en ik, dat verafschuwen.
Hoe zou Christen Democratisch Appel-leider Sybrand van Haersma Buma reageren, als van hem geëist werd zich nadrukkelijk te distantiëren van de kruistochten, de Roomsen en Protestanten die elkaar her en der om zeep hielpen, de Ku-Klux-Klan, de Inquisitie, met het zwaard in de hand zending/missie bedrijven, met de Bijbel in de hand slavernij verdedigen, christenen die hun zieke kinderen laten sterven door te bidden in plaats van een arts te roepen, en noem de hele trits maar op?
Maak je jezelf niet een beetje bespottelijk als je, met zo'n geschiedenis, met een opgeheven vingertje rondgaat?

Het staat uiteraard iederen vrij om zijn/haar mening te uiten: dat was toch de inzet van de reactie op die terreur: het beschermen van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst?
Eisen om een bepaalde mening te verkondigen vind ik absurd.
Veel moslims hebben wel van die vrijheid gebruik gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van de Facebook-pagina Niet Mijn Islam, waar moslims en niet-moslims met elkaar in gesprek gaan. Ik denk dat dit een positief gevolg is van die afschuwelijke daden.

Ook de demonstratie in Parijs was een massaal blijk van eensgezindheid. Zo vond ik dit korte filmpje: "At the Paris march yesterday, one guy played peace songs from his window". Dat we in dit fragment "Imagine" horen van "vredesapostel" John Lennon vind ik geen verrassing:


Nou blijft "Vrijheid van meningsuiting" een moeilijk onderwerp. In principe heeft daarin iedereen de vrijheid zijn of haar mening kenbaar te maken, mits je je houdt aan je "verantwoordelijkheid voor de wet". Die beperking gaat minder ver dan menigeen zou willen. Ook ik heb soms mijn twijfels, maar de essentie van vrijheid van meningsuiting is, dat het niet alleen voor mijn of jouw mening geldt, maar ook voor meningen die mij of jou onwelgevallig zijn! Dat vereist soms een stevige huid.

Zo vindt paus Franciscus, toch niet de meest starre pontifex, dat men "niet mag spotten met het geloof". Daarmee legt hij een beperking op aan mensen die het geloof als zodanig bespottelijk vinden, omdat ze tot andere inzichten zijn gekomen.

Zo beschermt hij ook de kerkelijke dogma's tegen kritiek, die gevoed wordt door nieuwe inzichten. Ik las pas nog over onderzoeken die hebben aangetoond dat Jozef en Maria voor die beruchte volkstelling vrijwel zeker naar het plaatsje Betlehem in Galilea zijn gegaan, dat vlakbij Nazareth ligt, omdat het medisch gezien onmogelijk zou zijn geweest voor de 9 maanden zwangere Maria om zo'n 150 kilometer te reizen op de rug van een ezel, naar het Betlehem in Judea bij Jeruzalem - zoals de christelijke kerken al eeuwenlang verkondigen. Overigens zijn er meer archelogische vondsten die dit nieuwe inzicht ondersteunen.

Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat niet Jezus gekruisigd is, maar Judas Iskariot, uit verschillende oudheidkundige bronnen. Vast staat, dat van de verschillende handgeschreven originele teksten niets overgebleven is, en dat de Bijbel is samengesteld uit kopieën van kopieën van kopieën van kopieën... en daarna geselecteerd op - laten we het toenmalige wenselijkheid noemen. Zie bijvoorbeeld het gekrakeel over "apocriefe" boeken, en later opgedoken oude(re) geschriften.
Zo blijken eeuwenoude, "vaststaande" waarden toch te wankelen. Daar zit toch best humor in? En als je dan niet tegen die humor kunt, ga je toch op je strepen staan en noem je het spotten?

In ons "verlichte" Europa zijn we daar over het algemeen vrij gemakkelijk in geworden. In andere streken hebben ze nog een slag in te halen, zoals onder andere blijkt uit de zwaarmoedige reacties van het Turkse regime op cartoons over Mohammed. Maar "bij ons" is het ook niet van de ene op de andere dag en zonder slag of stoot gekomen.

Daarom maar een humoristische clip zonder Mohammed, van de buikspreker Jeff Dunham (NL) met zijn "gesprekspartner" Walter over 72 maagden, sex, viagra en zo... (zijn beroemdste sketch "Ahmed the dead terrorist" vind ik nu even niet zo gepast)


Ik heb zelf ook eens nagedacht over die 72 maagden, die de "martelaren" in het paradijs zouden opwachten na hun terroristische levenseinde, en het volgende verhaal ontwikkelde zich:

Deze jongens komen bij de poort van het paradijs, trots op hun daden en hun "martelaarschap", en verwachten een hemels scenario, waarbij ze vertroeteld worden, en flink hun lusten kunnen botvieren op zo'n groot aantal lieftallige, onderworpen en gewillige jongedames.
Ze worden echter opgevangen door een stel prachtige, stevige meiden in bewakerstenue, die hen in de boeien slaan - de ultieme vernedering voor dergelijke macho's.
Ze proberen zich te verzetten, maar hebben geen schijn van kans tegen deze elitetroepen, die het paradijs moeten beschermen tegen ongewenste indringers.
Als ze hun onbegrip kenbaar maken over deze teleurstelling, krijgen ze ten antwoord: "Allah de Barmhartige de Genadevolle, en de Profeet Mohammed - vrede zij met hem - zijn woedend en verontwaardigd, omdat jullie niet beseffen hoezeer jullie de namen van Allah, Mohammed en de Islam hebben besmeurd met bloedige schande! Ze zijn diep teleurgesteld omdat jullie geestelijk niet met de tijd zijn meegegroeid zoals zijzelf, en dan verwachten jullie ook nog dat jullie elk 72 prachtige, waardevolle jonge vrouwen als gebruiksvoorwerp voor jullie botte lusten zouden krijgen?! Naar de hel met jullie!"


Ik vond een titel van de Trash-Metal band Megadeth (NL) met een titel die wat cynisch aandoet, maar hier wel bij past, vind ik: Peace Sells...But Who's Buying?. Voor wie niet van deze muziek houdt (ik denk: bij de ZOZ-kring bijna niemand), is misschien toch de tekst interessant, die onder "meer weergeven" te zien is. Zet dan eerst direct even de muziek op "pauze"...

Verder vond ik wat "gemakkelijker" muziek van de band Boston (NL), uit de stad Boston, Massachusetts (NL), waar men ook geconfronteerd werd met extremistische bomaanslagen tijdens de marathon van 2013 (NL).
Deze song is van vóór al dat geweld, maar heeft een titel die aangeeft waarnaar we allemaal zoeken: Peace of Mind. Op YouTube staat de tekst ook hier onder "meer weergeven", en al is het meer een song over persoonlijke situaties, ik denk dat deze tekst kan worden geëxtrapoleerd naar grotere verbanden.


Pollens, dit verhaal lijkt wel een meningsuiting... of zelfs een opgeheven vingertje. Tja, ik ben ook christelijk opgevoed, maar ik vind dat we ons de kop niet gek moeten laten maken.

12 opmerkingen:

plato zei

Je wordt steeds uitgebreider Dwarsbongel. Ik dacht ik begin maar meteen na plaatsing :-)

Met je tekst ben ik het natuurlijk eens. Onze politici zullen er weer niet eens een verkiezingsslaatje uit willen slaan. Stelletje Bargoenen.

Jef ken ik. Van mij had je die dead terrorist er op mogen zetten omdat ie verdomd grappig was. Maar inderdaad het zou niet van tact getuigen.

Unknown zei

Ik hou het maar bij dat ik het met je eens ben.
Verder zeg ik maar niets over onder het mom van 'breek me de jeweetwel niet open...'

Jeff...en Walther. GEWELDIG altijd weer genieten, dankzij veel tv-kanalen

Fijn weekend.

natasja zei

Kippenvel van het stukje muziek van John Lennon. En ik klikte juist snel door naar Megadeath :-).

Mooi stuk weer Dwarsbongel. Het gaat ook continu door mijn hoofd... hoe kunnen mensen toch zo wreed zijn?

Greet zei

Ik kan het nummer van Megadeth wel waarderen, misschien nog wel meer dan het tweede nummer.

Wat die 72 maagden betreft, wellicht leuk voor de mannen, maar hoe zit het dan met die maagden? Hebben zij geen recht op het paradijs?

Albert y Mara zei

Indrukwekkend dat stukje muziek uit dat raam met Imagine van John Lennon.
Politici zijn draaikonten.
De aanpak van de Belgische politie in Verviers, HULDE.
Fijn weekend en tot blogs.
Salu2 Albert en Mara

Anoniem zei

Dankjewel voor dit prachtige betoog. Ik ben onder de indruk en neem mijn petje voor je af. Fijn weekend.

vlasje zei

Heel doordacht en goed stuk naar aanleiding van de aktualiteit. Imagine was een kippevelmoment.
Fijne zwijmel, als het toch eens mogelijk was.......

Joanne zei

Mooi logje over een wrede gebeurtenis. Eigenlijk zouden zulke stukjes niet nodig moeten zijn. Wat de mensen elkaar allemaal aandoen..... geen woorden voor.

Liefs Frederique

Nietzomaarzooo zei

Mooi betoog Dwarsbongel! Word maar nooit politicus, want draaikonterij brrrrr.

Heb de tekst van Megadeath opgezocht en die is zeer toepassend. Kan de muziek zeker ook waarderen (nu nog een auto erbij kan de tuner knalhard aan!)

Grappig dat wij in de westerse wereld toch altijd weer denken dat 'zij' nog achterlopen in beschaving. Want 'wij' tralalala hebben vrijheids van meningsuiting. Wij bepalen hoe het hoort en moet.

En dat moeten we dan ook op alle momenten uiten. Gepast of niet gepast en het woord respect is hier waarschijnlijk ergens onderin de keukenla begraven.

matroos zei

Wat een uitgebreid stuk zeg,kan het wel beamen.Ik zag op FB een plaatje met 72 nonnen inplaats van maagden...humor.

Maar vrijheid van meningsuiting heeft ook een keerzijde,sommige denken alles maar te kunnen zeggen.

Uiteindelijk komt het altijd op de 3 K's uit.

Charlie Hebdo ik had er tot vorige week werkelijk nog nooit van gehoord.

Regenboogvlinder zei

Tjonge jonge, daar moest ik even voor gaan zitten, vandaar een dagje later..
Maar je hebt helemaal gelijk hoor!
Mooie en leuke muziekkeuze...

Bibje zei

Helemaal mee eens! Ook je muziekkeuze past er goed bij.