...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

maandag 26 januari 2015

150126 - WE300 - Waarnemen

Gisteren werd mijn manager gevraagd om op te treden als remplacant van de interim van de vervanger van een loco-burgemeester die met zwangerschapsverlof ging. Allemaal ziek geworden van stress! Als gewezen volksvertegenwoordiger greep hij zijn kans om nu eens directer aan touwtjes te trekken.

Intussen zat ik met een probleem, want ik zag de onderhandelaar van mijn contracten andere zaken behartigen, en niet de mijne. Het leek mij een uitgelezen moment om even een pauze te nemen van mijn gewone beslommeringen.
Dus toen ik gevraagd werd om een zieke matroos te vervangen, greep ik mijn kans. Ik had al lang niet meer gevaren, en alleen in mijn vrije tijd af en toe bij de sluis de tros vastgemaakt die me toegegooid werd. Als ik zag of hoorde dat er een schip aankwam, spoedde ik me naar de sluis om de gelegenheid om met schippers en matrozen te praten niet te missen.
Het horen van dat jargon liet me meegenieten van de wereld zoals ik die had beleefd in mijn jongere en wildere jaren, waarin de kansen om uit de band te springen echter werden beperkt tot de aanlegplaatsen waar we wat langer bleven liggen.
Ik zocht mijn weg nog en deze onbekende wereld verbreedde mijn gezichtsveld.

Afgekeurd voor de Koninklijke Marine, het enige militaire onderdeel waar ik had willen dienen, had ik in mijn jonge jaren, toen ik net mijn diploma had gehaald, mijn kans gegrepen toen een schipper vroeg of ik tijdelijk als matroos wilde meevaren op zijn binnenschip, omdat zijn vaste man ziek was.
Ik was bij opa en oma op vakantie, waar hij water halen mocht uit de buitenkraan als zijn vracht hem daar gebracht had. Het was een buitenkansje, omdat ik even niet meer wist hoe verder te gaan, na de afkeuring en diverse afgewezen sollicitaties.

Voor meer WE300: Plato On Line

8 opmerkingen:

Marja zei

Leuke invulling van het thema.

Anoniem zei

Autobiografisch, Dwarsbongel? In elk geval voelde de ik-figuur zich wel aangetrokken tot het avontuur, even weg van de beslommeringen. Kansen waarnemen, iemand vervangen en veel zien. Allemaal invullingen van het thema. Prima WE.

De verkoudheid slaat nog steeds op bronchiën en neusholten. Vermoeiend want het duurt lang. Jullie zijn ook niet gespaard door het kwakkelvirus.
Akelig maar ach... over drie maanden is het al weer lente :-)

platoonline zei

Anoniem? Nee dat was ik dus.

Plato

Dwarsbongel zei

@Plato: het is niet autobiografisch, maar er zitten een paar kleine snippertjes in die ik als kon gebruiken als plakband...

Harrij Smit zei

Leuke invulling van het themawoord. Veel stukjes hiervoor gingen over waarnemen als kijken naar, maar jij gebruikt het - tot driemaal aan toe - als iemand vervangen in zijn werk. Lekker makkelijk leesbaar.

Mrs. T. zei

Ik moest de eerste zin toch een paar keer lezen. Erg leuk gedaan.

Nathalie zei

Mooi geschreven. Het is altijd jammer als je droom niet zo is uitgekomen als je hoopte. Maar fijn als er iets is wat er dichtbij komt.

Ferrara zei

Iemand vervangen, mooie invalshoek.