...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 10 januari 2015

150110 - ZOZ - Letter to God

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

We zijn deze week weer eens met de neus op de feiten gedrukt door een bizarre moordpartij. Wat zijn die feiten? Dat er mensen zijn die volkomen verblind door het leven gaan, en absurde daden begaan waarvan ze denken dat die gerechtvaardigd worden door hun selectieve interpretatie van teksten uit een oud boek.
Zulke daden van enkelingen of een kleine groep kunnen hele bevolkingsgroepen, van mensen die niets liever willen dan in vrede naast en samen met elkaar leven, tegen elkaar opzetten.
Zelfs tegenover geloofsgenoten die gewoon hun werk doen ten behoeve van de samenleving, zoals de gewonde agent in dit beeld, hebben ze geen enkel mededogen! Hoe verdwaasd kun je zijn?!


Als zulke mensen zich nu eerst eens afvroegen wat ze ermee denken te bereiken. Hoeveel oprechte bekeerlingen tot hun "geloof" zouden die terroristen deze week overtuigd hebben?

Laat ze eerst eens gaan twijfelen, want twijfel is de bron van wijsheid, en in persoonlijk contact treden met hun God of Allah of hoe ze hun God(en) noemen, zonder tussenkomst van alleswetende geestelijken.
Je afvragen wie je werkelijk bent, niet proberen te zijn wat je denkt (of je hebt laten aanpraten) wat je moet zijn...
Deze week vond ik bij een vriendin op Facebook een voorbeeld van een dergelijk zoeken van contact: Letter to God, van Linda Perry. Misschien zelfs met een subtiele toets van ironie?

Daarmee kwam ik ook direct in gedachten terug bij kunstenaar Johan van der Dong, die een aantal projecten heeft gedaan in deze sfeer: Brieven aan God, God's Hotline, en Brieven aan Allah.
Johan begeeft zich buiten de gebaande paden, daarvoor is hij kunstenaaar, maar hij heeft deze projecten absoluut niet bedoeld als spotternij, doch als poging tot nadenken en discussie over religie in onze tijd. Johan past wel in de roep deze week om de bescherming van vrijheid van meningsuiting: in 2012 was hij genomineerd voor de Passion For Freedom Award. Voor de liefhebbers: Kunstsporen: Een portret van de kunstenaar Johan van der Dong.

Goed, terug naar Linda Perry (NL).
Ze schreef deze song oorspronkelijk voor Cortney Love (NL), zangeres, actrice etc., ook bekend als de weduwe van Kurt Cobain (NL), van de grungeband Nirvana (NL), die hier in 1991 ook een behoorlijke hit had met hun doorbraak Smells Like Teen Spirit.

Courtney Love "has been a practitioner of several religions, including Catholicism, Episcopalianism, and New Age religions, but has said that Buddhism is the 'most transcendent' path for her" - dus past ze ook wel in dit betoog.

De song Letter to God wordt hier uitgevoerd door Linda Perry zelf.
Ik vond op internet verschillende versies van de tekst, daarom heb ik geprobeerd de tekst zó uit te schrijven zoals ze die hier zingt. Zie tekst na de videoclip.


Letter to God (Linda Perry)

Dear God, I'm writing this letter to you
'Cause I don't have a clue, can you help me?
I'm sitting here, simply trying to figure out
What my life's all about, can you show me?

I never wanted to be the person you see
Can you tell me who I am?
I always wanted to die but you kept me here alive
Is there more to who I am?

I lie awake conducting this symphony
That you have gifted to me but I can't ever sleep
Don't be mad but I get weak inside
And I start to fall apart 'cause I feel nothing

I never wanted to be some kind of comic relief
Can you show me who I am
I've been tortured and scorned since the day that I was born
Can you tell me who I am

I never wanted to be the person you see
But thank you

Oh God, please tell me now
Are You disappointed, are You proud?
Haven't I done everything, everything?
I'm so sorry, I'm so weak and I turned into a freak
But I don't know anything, anything

I've lost all self esteem by burying everything
Still I feel nothing, nothing
Oh God, please tell me now
Oh God, please tell me now 'cause I feel nothing...

13 opmerkingen:

Bibje zei

Prachtig nummer!!!!

Marja zei

Wow! Recht uit het hart. Kippenvel.

CorryR zei

Ik word hier stil van. Ik lig zelf de laatste tijd in de clinch met God, maar Hem een brief schrijven? Komt (kwam) gewoon niet in me op.

Nietzomaarzooo zei

Geweldig!

natasja zei

Het is zo gruwelijk.
Maar wat ik dan wel weer mooi vind is dat mensen weer even nadenken en met elkaar delen waar het om gaat.

Het is een prachtig blog, Dwarsbongel.
De stem kwam me bekend voor, en na even doorklikken op je links kwam ik uit de the 4 Non Blonds.

Dank je wel voor dit mooie nummer.

Greet zei

Wat een mooi artikel, Dwarsbongel! Vooral de zin 'Als zulke mensen zich nu eerst eens afvroegen wat ze ermee denken te bereiken. Hoeveel oprechte bekeerlingen tot hun "geloof" zouden die terroristen deze week overtuigd hebben?' spreekt mij erg aan.
Goede muziekkeuze met een mooie tekst.

Ferrara zei

Zoals altijd een doorwrocht stuk.
Bewondering voor.

vlasje zei

Mooie zwijmel met de achtergronden van nu. Ik sta ook nog steeds met mijn mond vol tanden, het gaat mijn verstand eigenlijk te boven.
Ik voel wel wat voor Courtney Loves reaktie....

matroos zei

Eerlijk gezegt denk ik dat wat er deze week gebeurd is totaal niet met enig geloof te maken heeft.Meer met de onvrede die de daders in zich zelf hadden.Wel triest dat andere het ook met hun leven moeten bekopen.Mooie tekst dit lied.

Trees zei

Dit is echt een kippenvelnummer zeg... toepasselijk en heel erg mooi!

Unknown zei

Mooie bijdrage Dwarsbongel. Je weet iedere snaar in mijn hart en ziel hiermee te raken.
Ik ben het dus ook volkomen met je eens.

(natuurlijk, zou ik willen zeggen...) kwam het zondag in onze dienst ter sprake.... met wisselende emoties op de gezichten van de mensen.

Ik ben echter ' bang' dat we nog veel meer van dit wanstaltig gedrag te zien zullen krijgen. Men schrikt hier wel van maar ik vermoed niet dat het veel zoden aan de dijk zal zetten.... hopelijk krijg ik ongelijk.

Dwarsbongel zei

@Melody: het blijft ons, als verstandige mensen, als opdracht om ons niet gek te laten maken door uitwassen van welke kant dan ook. Wij moeten blijven inzien dat de overgrote meerderheid van onze moslims vreedzaam wil leven net als anderen, en we mogen hen geen groep apart laten worden. Gekken heb je in elke richting, en niet voor niets zijn er in onze psychiatrische inrichtingen veel mensen terechtgekomen die vastliepen in de "normen" van hun christelijke gezindte...

plato zei

Ik heb geloof ik het meest met jouw tekst. Ware woorden die helaas nooit door de mensen zullen worden gelezen die je zou willen veranderen.
Kortzichtige dwazen zouden het zijn zonder wapens en je zou om ze lachen. Nu zijn het echter bewapende kortzichtige dwazen.
Wie ze bewapent heeft minstens evenveel schuld.