...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

20 maart 2015

150321 - ZOZ - Van merels en vergane blogs

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Ik kwam, door het zoeken naar oudere bestanden, weer eens wat ouder, verminkt, blog-materiaal tegen, van voor ZOZ, uit 2011.
Totdat Sanoma web-log.nl naar de bliksem hielp (met alles wat we daar sinds 2005 hadden geplaatst!), had ik daar, naast Dwarsbongel, ook een ander blog, Niklas. Daar plaatste ik korte observaties en opmerkingen. Of vragen.
Op 6 augustus 2011 plaatste ik daar het volgende bericht:
Waarom zouden mensen wel, en dieren geen ziel hebben en dus niet naar de hemel gaan? Ik wil niet in de hemel belanden als daar geen merels zingen, want als die geen ziel hebben, dan zeker mensen niet! En wat denk jij?

Ik had waarschijnlijk weer eens geboeid naar een merel zitten luisteren, bij ons op het dak. Met heimwee naar mijn eigen, slechte tanden. Van jongs af had ik een slecht gebit: door een medische oorzaak tijdens de groei, heeft men mij verteld. Maar met die tanden kon ik wat ik met geen enkel kunstgebit nadien zelfs maar heb kunnen benaderen: zo mooi fluiten.
Zo zat ik soms 's avonds na mijn werk in de tuin, en floot naar een merel op onze schoorsteen, en dan ontstond een mooie interactie. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik het net zo goed kon als de merel, maar we reageerden wel op elkaar, en dat kon best lang doorgaan.


Op mijn berichtje kwamen reacties, ik pak er een paar, en benoem de reageerders, met name Plato, tot co-auteurs van deze ZOZ :
Marijke : Ik denk er net zo over. Een hemel zonder dierenzielen is een beperkte hemel. Mensen die denken dat zij alleen een ziel hebben, hebben een beperkte ziel, naar mijn mening.
J@n : Wie gelooft er nou in de hemel? En een ziel? Nooit gezien zo’n ding.
Bertie : Mijn hemel…! :-)
Pasula : Elk levend wezen heeft een ziel. Maar goed, een ziel is ook iets wat bedacht is door de mens. Wie weet zijn wij allen een radartje in het collectieve geheugen van de wereld. We komen erachter als we het niet meer door kunnen vertellen. Toch hoop ik dat mijn blog dan nog bestaat en ik een teken vanuit het hiernamaals kan plaatsen, dat zou het ultieme blog zijn.
Erwin Troost : Ze zeggen ook dat engelen geen stem hebben. Vreemd, dan hoor ik toch liever nog even Roy Orbison of een prachtige zangeres zingen. Het zijn wel geen vogels, maar toch…
Plato : Vooral katholieken ontkennen de dierenziel. In veel esoterisch materiaal wordt beweerd dat het dier een collectieve ziel heeft. Ik geloof er allemaal niets van. Mijn katten hebben een eigen ziel en een eigen karakter. En mochten katten toch geen ziel hebben, dan hebben wij hem ook niet. Tenslotte zijn wij net zulke gewoontedieren als andere dieren.
Mensen zijn wel erg goed zichzelf op een hoger plan te plaatsen. Later zullen we zien waar we werkelijk staan.
Erwin, mag ik dan kiezen voor Skeeter Davis, Jimmy Rodgers en voor de Blue Sky Boys?

Niklas : De namen Skeeter Davis en Jimmy Rodgers (NL) zeiden me direct iets, Blue Sky Boys niet. Even gezocht en kwam ze tegen op Wikipedia. Ook op JoetJoep, met o.a The Sunny Side of Life, dat ik vooral ken van Mother Maybelle and the Nitty Gritty Dirt Band (het onvergelijkelijk mooie album Will the Circle Be Unbroken – ik heb het nog op vinyl).
Ik ging er van uit dat dat geschreven was door A.P. Carter, maar niet dus. Zo kom je nog eens leuke info tegen!

Mooie uitvoering overigens van de Blue Sky Boys!
Niklas : Ik heb tussen mijn protestantse wortels ook nog nooit een dierenziel aangetroffen!
Overigens heb ik ooit een serieus bedoeld artikel gelezen, waarin werd beweerd dat men een “wetenschappelijke” proef had gedaan tijdens iemands overlijden: op het moment dat de persoon in kwestie de laatste adem uitblies, zou die 21 gram lichter zijn geworden… Ik ben nooit bevestigende onderzoeksresultaten tegengekomen, wel citaten uit hetzelfde verhaal!

Plato : Niklas, ook het verhaal van de Blue Sky Boys is aardig om te lezen. Heel eenvoudige jongens die tamelijk bekend waren maar na verloop van tijd toch weer de zekerheid van een baan namen en de gitaar en mandoline aan de wilgen hingen tot ze weer eens gevraagd werden voor een festival en dan fanatiek gingen oefenen, weer bekend werden en zo voort. Ik vind ze fantastisch. Op de live dubbel CD hoor ik ze het liefst. Alleen hun verbindende teksten zijn slaapverwekkend saai. Daaraan herken je de jongens die kozen voor de zekerheid van een vak. Maar als ze zingen worden het andere mensen. Zo jammer dat maar weinigen hen, en heel veel andere artiesten uit die tijd, kennen.

Daarom, dank zij Plato, hier in de ZOZ: Blue Sky Boys met Sunny Side Of Life:


12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb genoten van de merel en de prachtige stemmen van de Blue Sky Boys.
Volgens mij heeft elke levende wezen een ziel.

Anoniem zei

Had nog nooit van dat duo gehoord, maar zingen konden ze wel! En die merel? Laat die maar fluiten. Bij mij in de tuin zit soms een heel koor. Als de ene ophoudt valt de ander in. Genieten man!

Nietzomaarzooo zei

Vind die merel nog het mooist zingen. Bezield.

Anoniem zei

Geweldige keus. Ben dol op de muziek uit die tijd.

Albert y Mara fotoblog zei

In je lijstje zitten een aantal mensen die al lang gestopt zijn met bloggen. Sommigen zijn fanatiek verder gegaan op facebook, zoals Pasula en Morgaine. Dan beginnen wij te glimlachen want in het begin van bloggen was leven op een "fantasy-island" heel normaal.
Sinds 2005 bloggen wij al, dus al weer een lange tijd, en hebben er veel zien komen èn gaan. We komen graag bij je langs met ZOZ, de ene keer is het wel onze smaak, de andere keer niet. The Blue Sky Boys doet ons denken aan een kampvuur bij de padvinderij en daarom saai.
Fijn weekend Gauke en de merel mag blijven zingen. Hier zie je ze niet aan de Costa del Sol.
Groeten van ons.

Ria zei

De merels hoor ik elke dag en hun fluiten verveeld nooit
Heerlijk om te horen de Blue Sky Boys.
Alles wat leeft heeft een ziel of niemand heeft er een.

Groetjes, Ria

Unknown zei

Tja..... ik reageer maar ff niet op het 1e deel van je verhaal, dat snap je vast wel.

En natuurlijk hebben dieren een ziel, als een levend wezen een ziel heeft is het wel een dier dus maak je geen zorgen, je zult ook op die andere locatie de merels horen zingen!

Fijn weekend

Joanne zei

Wat zingt de merel mooi......

Het duo ken ik niet, maar een geweldige keus.
Fijn weekend.

Liefs Frederique

plato zei

Wie de blue sky boys saai vinden luisteren met andere oren dan ik. Ik vind het ontroerend zoals die jongen zingen. En ze zijn zeker oprecht in hun manier van muziek bedrijven.

Ik was al die commentaren van mezelf al lang vergeten al denk ik over dieren en mensen met hun ziel nog net zo. Mijn kat heeft een individuele persoonlijkheid (dat moet ik van hem zeggen want anders krijg ik een krab) en wie dat ontkent doet er goed aan dieren eens te observeren.

Dank je wel Dwarsbongel en Niklas. Ik vind dit een leuke geste. Doe de groeten aan Gauke en zijn vrouw.

Plaat

Dwarsbongel zei

@Plato(Online): Ere wie ere toekomt! En bij het uitwerken van deze ZOZ hb ik nog meer clips van de Blue Sky Boys beluisterd, zo ontroerend mooi, dat ik mezelf gedwongen heb om deze ene te kiezen en niet de hele reeks...

Trees zei

Heel mooi die merels, ik kan er ook van genieten, maar nu even niet want op GC zie je ze ook niet.
Tja... weblog, wat een ellende, mijn oude blog is nog niet in orde eigenlijk...
Ik blog ook al sinds 2004 dus heb ook veel zie gaan en komen. De interactie tussen bloggers vind ik heel erg leuk. Kijk nou weer eens naar die oude reacties,
En het nummer van de Blue Sky Boys, subliem!
Leuk gedaan weer Gauke, ik heb genoten!

natasja zei

Waarom zouden dieren geen ziel hebben? Ik kan die gedachtengang niet zo volgen.

Merels... prachtige fanatieke vogels :-). Het duo had ik nog niet eerder gehoord.

Bijzonder altijd ook die internet'vriendschappen'. Ik kom al 11 jaar bij een club moeders op een forum. We kennen elkaar niet, maar toch heel goed... mooi vind ik dat.