...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

29 mei 2015

150530 - ZOZ - Van stoffige straten, koel water en foto's

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Ik had het weer eens: vanuit het niets een lang vergeten zin uit een liedje in m'n hoofd. Deze keer was het "The Streets Of Laredo", maar wie zong de versie die ik in m'n hoofd heb? De eerste die ik tegenkwam op internet was Eddy Arnold, maar er zijn er veel meer.

Het is een song met een indrukwekkende geschiedenis, ook bekend als "A cowboys lament", een triest verhaal over een stervende cowboy. Hij is in een goktent in zijn borst geschoten, en vertelt een passerende cowboy zijn verhaal en vraagt hem zijn begrafenis te regelen.
Ik heb gekozen voor een andere zanger, waar ik vroeger (en nog wel: "El Paso"!) bij kon wegzwijmelen, Marty Robbins (nl):


De oorsprong lijkt een Iers volksliedje, The Unfortunate Rake, over een jonge man die stervende is door syphilis. Vanuit dat lied zijn veel varianten ontstaan. Een andere bekende titel die ik vond was St. James Infirmary Blues , in Nederland een hit geweest van Johnny Kendall & the Heralds.

Hé, Eddy Arnold zingt ook "Cool Water", dat had ik ook op een van m'n eerste singles, ergens begin 60-er jaren gekocht in een uitdragerij, van mijn schamele maandloon van Fl. 130,00 bruto.
Maar dat was toch een andere zanger?
Het is ook weer zo'n "all time standard", uitgevoerd door veel artiesten, waaronder me in de lijst de naam van Leo Kottke opvalt.

Er dringt zich een naam op: Jack Scott. Kan dat? Ja, er bestaat een zanger met die naam, vind ik op 't web. Wacht eens, ik had destijds een lijst gemaakt van al mijn (later onze) grammofoonplaten; heb ik die nog? Ja, in een multomap, klein model, op zolder.
Hoe kan het dat ik daar niet eerder in gezocht heb bij mijn ZOZ-avonturen?

Het klopt: Top Rank 45 HTR575, Jack Scott. A-kant: It Only Happened Yesterday (Jack Scott); B-kant: Cool Water (Bob Nolan). Hij schijnt aan de overkant van de oceaan een "grote jongen" geweest te zijn en hier onbekend. Behalve bij mij. ;)


En wie kom ik op mijn zoektocht naar koel helder water ook tegen? Slim Whitman, de jodelende cowboy, vaak begeleid door o.a. een heerlijk jankende steel guitar!
Een van zijn bekendste songs is Indian Love Call


Deze song blijkt ook gebruikt te zijn in een "komische SF-film", Mars Attacks, waar de Marsmannetjes er mee bestreden kunnen worden.

Hé, Slim zong ook een andere "vergeten" song, waar ik weemoedige herinneringen aan heb: Valley of Tears vooral bekend van Buddy Holly, maar geschreven door Fats Domino en Dave Bartholomew. Mijn voormalige echtgenote had (bijna?) alles van Buddy Holly op vinyl, en ik kon zijn muziek zeker ook waarderen.
Hier een clip, waarin die song wordt voorafgegaan door een ingelast radiobericht, waarin wordt gemeld dat Buddy Holly (nl), Ritchie Valens (nl), en The Big Bopper (nl) zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk:


Terug bij de zanger die ik het eerst noemde, Eddy Arnold (nl), vind ik nog een verrassing, want het thema loopt parallel met mijn persoonlijke verhaal: My Daddy Is Only A Picture:


My Daddy Is Only A Picture
(Lyrics and music by Thomas C. Dilbeck)

I asked a little boy to call his daddy
He said he couldn't and sighed
And when I asked him what was wrong
Here's what the little boy replied.

My Daddy is only a picture,
In a frame that hangs on the wall
Each day I talk to my daddy,
But he never talks at all.

I tell him all of my secrets
And all of my little plans
And from the way he smiles at me,
I know he understands.

The angels took Daddy to heaven,
When I was just goin' on three
But I'll bet they never told him
How blue and lonesome we'd be.

I try to cheer up my mommie,
When the tears roll down her face
My daddy is only a picture,
But I'm tryin' to take his place.

Dat gooit me ook plompverloren terug naar mijn herontdekking van het Nedersaksisch als onderdeel van mijn emotionele "roots", 140816 - ZOZ - Ede Staal en Ede's taal, waarin ik het laidje "Boetenkaant" van Wia Buze wel noemde, maar niet plaatste. Voor wie wil meelezen, maar het Grunnings niet verstaat, klik hier voor de tekst met Nederlandse vertaling er naast:


Voor wie het niet wist, mijn vader overleed toen ik 1 jaar en bijna 1 maand oud was, een week voordat hij 28 werd.

8 opmerkingen:

natasja zei

En zo ging er steeds een laadje open in je hoofd...
Vooral de laatste nummers raakten me.
Niet voor te stellen hoe het zou zijn als je (één van) je ouders niet kent.

Albert y Mara zei

Bij het laatste nummer werden wij allebei even stil. Om met slechts 1 jaar en 1 maand je vader te verliezen is onvoorstelbaar erg en triest. En wat was pa nog jong met 28 jaar. Sterkte Gauke dit weekend, want je haalt het niet voor niets aan.

Anoniem zei

Ontroerende nummers heb je uitgezocht. Ik weet dat je eerder al eens schreef over je vader. Het gemis is ook goed te horen in de muziek. Dankjewel voor alweer een zeer informatieve bijdrage.

Ria zei

Jack Scott met Cool Water. Dat lied daar heb ik vroeger veel naar geluisterd en meegezongen.Daar ga ik vandaag vaker van genieten.

Mijn Pappie is enkel een foto
Hij staat bij ons thuis op 't buffet
als Mammie dan 's morgens gaat werken
hangt ze hem boven mijn bed.

Hier denk ik aan bij dit liedje van Eddie Arnold

Lieve groetjes, Ria

Trees zei

Wat een mooie verzameling muziek heb je weer gevonden! Heerlijk die oude nummers, echt muziek die vroeger thuis werd gedraaid en beluisterd.
En die multomap zal je zeker nog van pas komen voor ZOZ :-)
Fijne zwijmeldag verder Gauke!

Unknown zei

Wat heb je weer een prachtige muzikale reis samengesteld, heb ervan genoten, dank je wel.

En het laatste nummer is natuurlijk helemaal top ;-)

Fijn weekend

Bibje zei

Zo kende ik mijn opa alleen van horen zeggen, hij stierf ook een maand na mijn eerste verjaardag. Rare is dat ik 36 jaar later keihard geconfronteerd werd met verdriet om hem, wat ik als dreumesje diep weggestopt had.
het was een heel rare gewaarwording toen ik ineens niet meer van horen zeggen dacht maar echt voelde. Ik voel nu met je mee.... <3

lieve gr Bibje

Nietzomaarzooo zei

Wat een muzikale reis weer. Heerlijk om mee te reizen op een regenachtige zondagochtend. En ook mooie ontdekkingen, vooral die laatste. Wens je sterkte.