...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 14 november 2015

151114 - ZOZ - Van Sinterklaas en Jazz

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

De Drentse Streektaalorganisatie Huus van de Taol is volop in actie, en daar sluit ik me vandaag bij aan. Ik dacht, ik ga eens kijken of er iets te vinden is van onze Drentse zangeres Martijje, wat denk je dat ik als eerste vind?

Martijje zingt: Hee Sunterklaos, mag ik metrieden

Hee Sunterklaos, mag ik metrieden vandaog op je peerd
Hee Sunterklaos, mag ik metrieden vandaog op je peerd Huuf dit jaor dan ok gien kedogies
Ok pepernoten of aander spul huuf ik niet, maor
Hee Sunterklaos, mag ik metrieden vandaog op je peerd
Over de daoken midden in de nacht
Ik kan wel met had ik zo bedacht
Dan is Zwarte Piet ok es een aovend vrij!

©Martije Lubbers
metrieden = meerijden
kedogies = cadeautjes


Nou, dan kan ze relatief dicht bij huis blijven vandaag, want de landelijke intocht van Sinterklaas is in Meppel dit jaar!

Martijje, foto: Henk Veenstra

Martijje zag ik voor het eerst in een uitzending van RTV Drenthe, met Drezz - de combinatie van Drenthe en Jazz die ze bedacht voor haar muziek. Martije - Drezz:


Martijje is geboren en getogen in Grolloo, bekend van Harry Muskee alias Cuby. Ze ging in Groningen naar het conservatorium, en Drezz was haar eerste album in 2009. RTV Drenthe besteedde er in Bartissimo, de (wegbezuinigde) kunst en cultuur-rubriek, aandacht aan: Nieuwe album Drezz van Martijje, Bartissimo 9 april, met daarin o.a. een interview op de Grote Markt in Groningen, nog vóór de sloopwerkzaamheden voor de bouw van het Forum begonnen.
Op het album Drezz staat ook het eerste Drentstalige nummer van Martijje, dat ze schreef toen country- en streektaalzanger Egbert Meyers (ook uut Grolloo) vroeg of ze wou meedoen aan het kerstprogramma "Hillige Daag" van RTV Drenthe: Martijje! - Glimlach:


Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Harry "Cuby" Muskee zond RTV Drenthe op 10 juni 2011 een programma uit met Drentse artiesten. Ieder deed iets van Cuby, op zijn of haar eigen manier. Harry overleed drie maaanden later...
Martijje deed Cuby & The Blizzards - Another Land uit 1967.
Martijje! zingt Muskee - Another Land


Martijje's tweede album omvatte Drentstalige kinderliedjes, die ze schreef samen met mensen van 't Huus van de Taol en uit het onderwijs. Hier een geluidsfragment van het album Jamero: De taofel van 7.

Haar derde album "Evenwicht" is dit jaar uitgekomen en verkent ook Zuid Amerikaanse muziekgenre's.
Martijje & Band - Ik Wil Meer (Live in "Op Streek", RTV Drenthe):


En wie nou denkt: "Wat heeft die Martijje nog maarweinig gedaan, haar derde album nog maar", die moet haar biografie maar eens lezen, op haar website.
Ze zit bij verschillende muziekgezelschappen, theaterwerk, zangdocent, eigen zaak voor fiscale en financiële ondersteuning artiesten (ze deed eerst een universitaire studie economie), en ze heeft kinderen.

Het Huus van de Taol heeft momenteel een aantal Drentstalige Sinterklaasliedjes op de "webstee" gezet. Maar ik vrees dat het Zwarte Pieten over de Zwarte Pieten nooit meer wordt opgelost. Laten we maar Kanariepieten nemen...

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Nooit geweten dat Drenthe zo kon swingen. Verrassend. Dank je wel.

Anoniem zei

Leuk die Drentse liedjes nu ik toch een dag of 10 hier in Drenthe verblijf.

Albert y Mara fotoblog zei

Als het slecht weer wordt hier aan de Costa del Sol, en dat is nog lang niet het geval, gaan we in alle rust jouw muziekkeus afluisteren. Grote probleem we verstaan geen Drents en de ondertitelingsmachine doet het vandaag niet. Fijn weekend Gauke.

Unknown zei

In de ruime zin een prachtig eerbetoon aan onze provincie, geweldig !!

Fijn weekend ~

matroos zei

Veelzijdig in één woord.Ik had nog nooit van haar gehoord,nu wel.Drenthe we zijn er afgelopen zomer weer doorheen gevaren en gefietst zelfs in de 'Sinthaven' geweest.De pietendiscussie laat ik totaal links liggen want als kind hoorde ik al dat het gewoon door de schoorsteen kwam dat zwarte en dat heb ik gewoon door verteld.Iemand die zich gediscrimineerd voelt ontbreekt het aan eigen waarde is mijn mening.

fijn weekend nog.

Bibje zei

klinkt goed!
Hou wel van Jazzy muziek.
fijn weekend

Nietzomaarzooo zei

Als inwoner van het westen van het land nog nooit van haar gehoord, maar wat zingt zij heerlijk en heel veelzijdig inderdaad. Alweer een nieuw laatje met muziek geopend door jouw blog en wat een fijne manier om de zondagochtend met de inhoud van dit laatje door te brengen.
Dank je!

Ria zei

Ik heb hier fijn van genoten.Ik kon het wel verstaan.

Groetjes, Ria

Joanne zei

Ik heb genoten van de zwijmels, al kon ik het niet verstaan. Maar de muziek heeft geen woorden nodig.

Liefs Frederique

Anoniem zei

De laatste zwijmel in het Drents vond ik leuk om te luisteren.
Tja ik woon al meer dan 40 jaar in Drenthe dus verstaan lukt me wel te meer omdat in provincie Groningen ben opgegroeid. Dus van het noordelijk dialect is mij niks vreemd terwijl ik het dagelijks bijna niet meer spreek

Anoniem zei

Nog nooit van deze dame gehoord, maar altijd leuk als iemand in dialect zingt al versat je er geen bal van.