...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 28 november 2015

151128 - ZOZ - Van storm en oude negatieven

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

In de nacht van 12 op 13 november 1972 trok een zware storm over een deel van Europa, ik las ergens: de vierde zwaarste storm ooit gemeten.
Ook in en om Emmen werd veel schade aangericht. In het centrum waaiden een aantal beeldbepalende grote, oude bomen om en er was schade aan gebouwen. Het moderne winkelcentrum, dat er inmiddels alweer heel anders uitziet, had veel glasschade en in het traditionele, dorpse gedeelte van het centrum waaide een grote schuur bij een boerderij in elkaar.
Op het industrieterrein was aanzienlijke schade aan gebouwen, en het bos, de Emmer Dennen, kreeg het zeer zwaar te verduren. Veel naaldbomen knakten af als luciferhoutjes, loofbomen hielden iets beter stand omdat ze hun blad al kwijt waren.

Ik heb eerst mijn dochter naar de kleuterschool gebracht, en ben toen naar m'n werk gefietst. Naast de hoge flat op de hoek Landschapslaan/Statenweg stond ik ineens dwars op het fietspad door een windvlaag. Zonder te vallen, wat me nog altijd verbaast!
Ik heb de volgende dag vrij genomen en ben met de camera op pad gegaan. Van de Boslaan naar Haantjebak heb ik bijna een uur geklauterd, in plaats van er in 5 a 10 minuten naartoe te lopen.
Later was er een fotowedstrijd: "Zet een boom op" om geld in te zamelen voor herstel van het bos. Met mijn "13 foto's van na 13 november" viel ik in de prijzen: 2e prijs, vóór een beroepsfotograaf met de 3e prijs. (* grijns van oor tot oor! *)


Die storm heeft wel sporen nagelaten. Zoekmachines vinden op internet veel met de zoekterm "novemberstorm 1972", zoals Wikipedia, bij Meteo Consult Donderdag 04 november 2004 : De zeer zware storm van 13 november 1972, en bij de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie Novemberstorm 13 november 1972 Door Anton de Wijk (postbode te Stadskanaal).
Zelf heb er ook al eens blog aan gewijd.

Nu staat er op de Facebook-pagina van Oud Emmen (waar wel meer foto's van mij te vinden zijn, o.a. avond- en nachtopnamen) een prachtige video van een aantal van mijn "storm-foto's", met heel mooie, subtiele instrumentale muziek eronder; niet te verwarren met dezelfde titel van de Common Linnets!
Een van de foto's is een soort selfie avant la lettre: ik kiekte mijn schaduw op Haantjebak, waar ik me bewust was daar helemaal alleen te zijn in het "rampgebied". Als kind vierden we daar nog wel eens mijn verjaardag: chocolademelk en oliebollen mee, en dan deden we spelletjes in het bos en in het zand.
The Munros - Calm after the storm:

Novemberstorm 1972

Een impressie van de gevolgen van de zware storm van 13 november 1972. Met dank aan Gauke Zijlstra voor deze foto's.

Posted by Oud Emmen on woensdag 25 november 2015


Wat me niet vaak overkomt, ik kon nauwelijks informatie over The Munros vinden, behalve dat ze uit Schotland zouden komen, uit kringen die Keltische muziek maken.
De titel Calm After The Storm wordt blijkbaar veel vaker gebezigd, als bruikbare metafoor voor wisseling van van verhoudingen of gemoedstoestanden.

8 opmerkingen:

Marja zei

Je diashow heb ik op fb al mogen bewonderen. Heerlijk rustgevende muziek. Leuk dat je hem hier op zwijmelzaterdag plaatst.

Unknown zei

Wat een aparte invulling maar wel zeer leuk bedacht!

Ik was toen net 2 weken 10 ...kan het me dus niet herinneren maar je zal ongetwijfeld gelijk hebben. Was het toen de 4e op rij of is dat op dit moment zo?

Je foto's zijn prachtig al is dat in deze context dan misschien weer niet het juiste woord, de muziek ook.

Fijn weekend.

Nietzomaarzooo zei

Rustgevende muziek.
Kan me van die storm niet echt veel herinneren. Als je 12 bent dan ben je denk ik met andere zaken bezig dan het weer. Duik zo wel even in mijn dagboeken uit die tijd. Misschien staat er nog wel iets :).

Ria zei

De muziek evenals de foto's vertellen het hele verhaal. Mooi

Groetjes, Ria

Albert y Mara fotoblog zei

Je diashow heb IK al bekeken op je facebookpagina. Heb net Mara de stormachtige beelden hier laten zien. Indrukwekkend was haar reactie. Fijn weekend. Salu2 Albert

Anoniem zei

De muziek is prachtig....zeer relaxt en de storm kan ik me herinneren als de dag van gisteren

Joanne zei

Prachtige muziek. Van de storm kan ik mij eigenlijk niets herinneren. Ik was zeventien en had zwaar liefdesverdriet. Ik had mijn eigen storm.

Mooi logje en heerlijke muziek.

Liefs Frederique

Bibje zei

Ik was toen 5, kan me er weinig van herinneren. Waarschijnlijk hield mijn moeder mij een dagje thuis, dat kon toen nog zonder problemen.
Mooie keuze weer, echt het tegenovergestelde van de storm :)