...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 4 juni 2016

160604 - ZOZ - Van stress, ontspanning en muziek

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Na onze prachtige midweek met een triest einde, hebben we nu een week met medische stress gehad. Marijke heeft een merkwaardig probleem (gehad?) waaraan volop medische aandacht is besteed, maar zonder eenduidige diagnose: als ze gaat liggen krijgt ze al gauw pijn, waardoor ze niet kan slapen. Alleen halfzittend lukt slapen maar half.
Overdag, min of meer actief heeft ze het minste pijn.

Tussendoor gingen we naar het UMCG, "onderhoudsafspraak" bij een chronisch huidprobleem. Dat betekent een uur in de auto, een tijdje in de wachtkamer, een minuut of 15 bij de arts, een half uur ofzo bij de apotheek, en dan weer naar huis.
Geen klachten daarover, want er wordt zorgvuldig geluisterd en gewerkt op het hoogste niveau.

Op de terugweg doen we dan vaak aan "sight-seeing", soms naar het Wad, nu gewoon langs minder drukke routes naar huis. De oude busroute bijvoorbeeld, die ik vroeger vaak heb ondergaan, en later vaak gefietst.
In Midlaren zag ik een vanouds bekende naam van een paviljoen, De Bloemert aangekondigd, dat ik nog nooit had bezocht. Hup, richtingaanwijzer uit! We ontdekten een vakantie- en watersportlocatie aan het Zuidlaardermeer. We hebben een tijdje heerlijk ontspannen op een bankje over het meer zitten uitkijken, waar net twee mannen een catamaran prepareerden en uitvoeren. Het vaarklaar maken leek me meer tijd te kosten dan het bereiken van de overkant van het meer.


Daarna vervolgden we de tegenwoordige route, die anders is dan de busroute van vroeger, omdat Eext geen rechtstreekse verbinding meer heeft naar Gieten. We namen een route door het bos, waar we langs recreatieplas Het Nije Hemelriek zouden komen. We zouden daar op het terras bij het Restaurant wat kunnen eten.


Het was ook daar heerlijk rustig. We begonnen met cappuccino en bestelden wat te eten. Het werd toch wat fris, en we besloten binnen verder te eten, waarbij we op een prettige manier geholpen werden. Achter het raam konden we nog steeds de plas en het strand, en het bos er omheen mooi overzien.
We benoemden de muziek die we hoorden op de achtergrond, en we praatten over muziek in het algemeen. We hadden net Tina Turner genoemd, vanuit welke associatie weten we niet meer, toen hoorden we ineens "Proud Mary"!

Tina Turner - Proud Mary (live at Oprah Winfrey Show 2004):


Proud Mary (nl) is geschreven door John Fogerty (nl) van/voor Creedence Clearwater Revival (nl).

Hoe dan ook, bij Tina Turner kom ik toch terug op de song waarmee ik haar voor het eerst hoorde, waarschijnlijk via de Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg.

Ike & Tina Turner - River Deep Mountain High (original 1966 promo):


Tina Turner (nl) is geboren als Anna Mae Bullock. Ze werd bekend door haar samenwerking en relatie met Ike Turner (nl), die toen al 5 huwelijken achter zich had, en ook deze tumultueuze relatie liep stuk.
Gisteren, in de wachtkamer van de huisarts, zag ik nog een poster met de tekst: "Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf..."

De song River Deep Mountain High (nl) met Ike & Tina Turner wordt beschouwd als de belangrijkste productie van "superproducer" Phil Spector (nl).

Dat Phil Spector in het begin van zijn muzikale loopbaan een hit geschreven en gespeeld heeft, ontdek ik ook nu pas. Met The Teddy Bears maakte hij To Know Him Is To Love Him (nl), een song die geïnspireerd is op de grafsteen van Phil's vader, die zelfmoord had gepleegd vanwege een ondraaglijke schuldenlast. (Waarom klinkt dat zo actueel?)
De song is door meerdere artiesten gecovered.

The Teddy Bears - To Know Him Is To Love Him 1958:


Zowel Ike Turner als Phil Spector wachtte een roemloos einde. Ike schijnt gestorven te zijn aan een overdosis, en Phil verzandde in een bizar kluizenaarschap, waarin hij een minnares om het leven zou hebben gebracht. Hij schijnt nog te leven, maar kan door ziekte niet meer spreken.

Tina Turner heeft zichzelf over alle ellende heengezet, en bevestigt dat met een sublieme eigen uitvoering van die beroemde song:

Tina Turner - River Deep Mountain High (Live HD):


Gelukkig heeft Marijke afgelopen nacht voor het eerst weer een flink aantal uren, liggend(!), goed kunnen slapen, nadat ze gistermiddag andere pijnstillers had gekregen na wéér een bezoek aan de huisarts, nu om de uitslag van een echo te vernemen: niets kwalijks gevonden.

6 opmerkingen:

Marja zei

Wat een schitterende omgeving! Ook je zwijmels klinken weer als een klok. Bedankt. Komt er nog een lijstje? ;-)
Vreemde klachten en geen duidelijke diagnose. Dat zijn de vervelendste dingen. Fijn dat ze nu toch weer heeft kunnen slapen. Ik hoop dat er nog een blijvende oplossing wordt gevonden.
Fijn weekend samen.

Ariadnesdraad zei

Ik hoorde deze al een poos niet meer. Dijk van een nummer. Fijn dat je aan het dokteren ook wat leuks vastknoopt ...

Melody zei

Jouw blog bewijst maar weer eens dat het Noorden wel degelijk de moeite waard is... maar ook dt het goed is dat velen dat niet weten want daardoor blijft het ook zo mooi

Wat vervelend dat gedokter onder helderheid, bah! Wel weer heel goed dat jullie het koppelen aan een verzetje die dan weer vele mooie herinneringen ophaalt en en passant er nieuwe bij maakt, mooier kan het niet toch.

Je muziekkeuze is prima (uiteraard) zoals altijd.

Ik wens jullie snelle oplossingen toe zodat alles weer zo goed mogelijk mag gaan!

Ria zei

Ik wens dat alles weer zo gauw mogelijk helemaal goed komt voor jullie.
Mooie muziekkeuze.
Groetje, Ria

Trees zei

Weer even de tijd genomen om alles te lezen. Vervelend voor Marijke, maar hopelijk blijven die nieuwe medicijnen werken. En verder dat alle ongemakken te dragen zijn.
Wat mooi is ons landje toch hè, eigenlijk overal waar je komt waar er nog ruimte is.
Heerlijke muziek.. De Turners maar ook de Teddy Bears, ik ben gek op dit nummer en buig het nu om naar "to know you, is to love you and I do". En ik bedoel natuurlijk die ene man die nu in mijn leven is :)

Annette zei

Mooi verslag Gauke.
Ook op deze manier om van of over Marijke te horen (goed niet mooi).

<3