...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 10 juni 2016

160611 - ZOZ - Van tuingereedschap, kerst en voetbal

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Marijke was in de tuin bezig, en vroeg me om even de hark te pakken. Ik vertelde haar dat ik bij een hark altijd aan kerst moet denken. Dat moest ik uitleggen, het is immers nu zomer? Het komt door dat Engelstalige kerstlied, waarin een zin voorkomt met het woord: "Hark". Toen ik die zin invoerde in een zoekmachine, kreeg ik eerst een zooi advertenties over het online kopen van een hark, en daarna nog een over damesmode.
Het refrein waar die associatie op is gebaseerd, luidt:

Hark, now hear the angels sing,
a king was born today,
And man will live for evermore,
because of Christmas Day.

Nou heb ik al eens iets gepubliceerd naar aanleiding van het zoeken naar "misunderstood lyrics", een ZOZ in 2015, Van binnen- en buitenlandse misverstanden. Dat ging over verkeerd verstane en verkeerd begrepen songteksten.
Deze tekst zou daar ook in kunnen passen, want wie zoekt nou op dat "hark" vertaald moet worden met "aandachtig luisteren"? Je geeft dat woord in die context toch gewoon een rituele betekenis?

De officiële titel van die song is: Mary's Boy Child (nl). Harry Belafonte (nl) was de eerste die de song uitbracht. Daarna zijn er veel covers gemaakt, waarvan de versie van Boney M. (nl) waarschijnlijk het bekendst is.
Maar voorlopig is het nog geen kerst. Wel begint dit weekend het Europees Kampioenschap voetbal.

Toen ik bezig was die songtitel te typen, zag ik halverwege een zoeksuggestie voorbijflitsen: "Hark now hear the city sing", en het eerste resultaat was de fansite van Manchester City (blauwe clubkleur), met clubliederen. Daarin komt ook de rivaliteit tot uiting met Manchester United (rode clubkleur, en tot voor kort o.l.v. Louis van Gaal), met een variant op dat "hark"-refrein - dat begint op 0:36 :

Hark now hear the City sing
United ran away
And we will fight for ever more
Because of Derby day

Manchester City fans - Manchester City Chants #3:


Tja, "wij", (Nederlands elftal) doen niet mee aan dit EK, dus deze NL-voetbalklassieker: Nederlands voetbal liedje - Hup Holland Hup zal ik maar niet plaatsen, en André Hazes - Wij houden van Oranje ook niet.


Zullen we dan maar een beetje voor "de buren" zijn? België doet wèl mee. Zo luisteren we ook nog eens naar een veelgeroemde Belgische musicus, met zijn kijk op voetbal!
Stromae - Ta Fête (Belgian Football Music Video):


Nou ja, "we" hebben wel een roemruchte voetbalgeschiedenis, en als je dan beelden van onze helden langs ziet komen bij zo'n goede zangeres...
Nelly Furtado - Forca (Euro 2004 Theme):


Een absolute voetbalsong is geworden: You'll Never Walk Alone (nl), oorspronkelijk uit de musical Carousel (nl), maar bij mij geïntroduceerd door Gerry and the Pacemakers (nl).
En dan kunnen Lee Towers, en André Rieu er hun interpretatie aan gegeven hebben, uit Nederland vind ik de beste versie die van André Hazes.
Ik blijf trouw aan Gerry & The Pacemakers - You'll Never Walk Alone:


Het is het clublied geworden van Liverpool FC, en het heeft een extra lading gekregen door het Heizeldrama (nl) in 1985, dat nog altijd in de herinnering voortleeft.

Ook een vaste waarde rond de voetbalvelden is Queen - We Are The Champions, maar die vind ik een beetje een cliché worden. De Muppets hadden 'm niet, maar ik vond wel een andere gekke versie.

Crazy Frog - We Are The Champions (Ding a Dang Dong):


Maar goed, misschien halen "we" toch nog de finale, met scheidsrechter Björn Kuipers...

7 opmerkingen:

Marja zei

Geweldig. Je bent weer helemaal actueel en in vorm. Natuurlijk zijn wij deze weken voor onze landgenoten. Je moet toch wat, nietwaar.

Nietzomaarzooo zei

Ik hou ervan!
Van de ene gedachte naar de andere springen en daardoor diverse muzieklaatjes optrekkend. Die van Stromea is leuk, kende ik niet.

Albert y Mara fotoblog zei

Je bent weer lekker aan het rommelen geweest Gauke. Hoort vast bij onze leeftijd. Nu kan het nog. Het kan zo gebeurd zijn, dat weet je uit ervaring. Wij houden niet veel van voetballen, behalve een EK of WK. We missen Holanda wel een beetje. Nu zijn we voor België en dan voor Spanje. Fijn weekend

Ria zei

Laat de beste maar winnen eerlijk en verdiend
Holland komt vast wel weer terug

Groetje, Ria

Melody Steenkamp zei

Wat weer een compleet verhaal....zoals van jou gewend natuurlijk.

Ik heb je muziek niet afgeluisterd want ik '*lelijk woord*' de slijk-der-aarde-ellende-die-sommigen-sport-noemen ..en al die gerelateerde muziekjes hebben de neiging me over de rooie te jagen en dáár ben ik nu echt te moe voor.

Fijn weekend.

Ariadnesdraadh zei

Ik kan wel wat Forca gebruiken om dat voetbalgeweld van de aankomende weken te doorstaan. Mooie keuzes heb je gemaakt !

Frederique zei

Een mooi logje weer. Ik heb niets met voetbal, al weet ik er tegenwoordig wel wat vanaf. Wanneer het buitenspel is, wanneer een hoekschop en wanneer het een doelschop is.
Hubbie is behoorlijk fan en zo leer je nog eens wat.
Hij kijkt wel, uitgesteld dan. Hij neemt het op en kijkt later op de avond. Dat werkt prima voor ons.

Liefs Frederique