...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 18 juni 2016

160618 - ZOZ - Van kunst en actualiteit

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

We lezen het weer, en zijn er blij om: Emmen is de minst aantrekkelijke stad om te wonen. Blij mee? Ja, want dan blijven die arrogante klepzeikers tenminste waar ze thuishoren!

Ook al moet ik er als oude knar aan wennen, Emmen is zich mooi aan het vernieuwen. Onlangs opende koning Willem Alexander het volledig nieuwe dierenpark, Wildlands Adventure Zoo, een naam die ik zelf niet gekozen zou hebben. Uiteraard waren er klachten van randstedelijke bezoekers dat niet alle dieren op een presenteerblaadje aangeboden werden voor de foto's, maar het uitgangspunt dat de aanwezige dieren een zo natuurlijk mogelijke omgeving moeten hebben is hen blijkbaar geheel vreemd.

Het nieuwe Atlastheater vormt één geheel met de ingang van Wildlands, en is gelegen aan het geheel nieuwe Raadhuisplein, dat op de shortlist 2016 staat voor de Architectuurprijs Drenthe.

Ach, nostalgie van een oude knar die de tramrails in de Hoofdstraat van Emmen nog op zijn virtuele netvlies heeft staan, weegt dat op tegen de vervanging van de sfeer van kleinschaligheid door meedoen in "de vaart der volken" en de daarmee samenhangende mondiale crises? Ik geloof niet dat de winkelleegstand in Emmen zóveel groter is dan elders.


Geen Kunst en Cultuur in Emmen? Een nieuw Atlastheater in het groot, en misschien nog grootser, morgen de opening van de nieuwe vestiging van de "pop-up galerie" Bij Leth in gebouwen van het Oude Dierenpark.
Tot voor kort succesvol gevestigd in de door PKN afgestoten Zuiderkerk in Emmen, een bouwkundig monument.
Mijn 7 jaar oudere zwager Wim was er ooit organist. Toen we nader tot elkaar kwamen, hij als wiskundeleraar die mij hielp bij schriftelijke studie voor een wiskundediploma, ik hielp hem bij zijn verplichte bijscholing informatica, werd hij ziek en overleed als 47-jarige...

Ingo Leth heeft zich, als kunstenaar, ten doel gesteld om 1000 kraanvogels te schilderen. Dat volgt uit zijn fascinatie voor uiteenlopende culturen. In de Japanse cultuur is de kraanvogel een symbool voor geluk.

Toen ik ging zoeken op kraanvogels in de muziek, kwam ik terecht bij een ander onderwerp, dat zowel cultureel als politiek als actueel genoemd kan worden: de erkenning door het Duitse parlement van de Armeense genocide.
Het onderwerp ligt de Turkse regering blijkbaar zwaar op de maag. Maar ik las vandaag ook, dat de Gay Pride in Istanbul is "afgelast wegens veiligheidsproblemen". En dat vlak na de moordpartij in Orlando. Ik verbaas me geenszins...

‘Krunk’ is Armeens voor ‘kraanvogel’ en staat symbool voor verlangen en heimwee. Daarom wordt het beeld van de kraanvogel vaak gebruikt voor de balling (Armeens: pandukht), die ervan droomt terug te keren naar zijn vaderland en daar een nest te bouwen.
Komitas Vardapet (Kudina 1869 – Parijs 1935) was een Armeens priester, componist, koordirigent, zanger, muziekethnoloog, muziekpedagoog en musicoloog. In 1915 was hij getuige en slachtoffer van de Armeense genocide, als gevolg waarvan hij krankzinnig werd. Hij wordt daarom gezien als een martelaar van Armeense volkerenmoord.
Ruzanna Nahapetjan is een Armeense sopraan die woont en werkt in Nederland.

Ruzanna Nahapetjan - Hov arek - Komitas Vartapet - Buitenplaats Rustenhoven in Maartensdijk:


Ook een bijzondere uitvoering, Aidin Davoudi - "KRUNK" Komitas:


Toch vond ik de meest ontroerende versie deze, en die heb ik tot het laatst bewaard. En dat niet alleen door dat bijzondere instrument, de Kemancha. Ondanks de andere spelling, is dit hetzelfde lied, met David Ayriyan, Kemancha en Judith Lynn Stillman, Piano.

David Ayriyan & Judith Lynn Stillman - Kroong (Komitas)


7 opmerkingen:

Marja zei

Je hebt er weer een iets moois van gemaakt. Chapeau. Ik vind de laatste versie ook het meest ontroerend.
En je hebt groot gelijk met je stelling dat we onze woonplaats liever onbezoedeld houden. Dat vinden wij ook van Ravels.

Ariadnesdraad zei

Ik heb weer veel opgestoken, bedankt !

Nietzomaarzooo zei

Het laatste nummer vind ook ik het mooiste. Mooie zoektocht van Emmen naar deze muziek. Dank daarvoor.

Ria zei

De muziek past mooi bij de regen die hier nu neerstroomt. Je hoort het verdriet.

Groetje, Ria

Melody Steenkamp zei

Je hele post is een genot om te lezen maar de zin waarmee je begint spant in schoonheid de kroon, al woon ik er zelf niet kan ik me helemaal bij je aansluiten.

Het is dé plek waar naartoe wij gaan verhuizen zodra het kan!

En ja ik moest wel glimlachen om wat je schreef over de naam van de nieuwe dierentuin, zou ook niet mijn keuze geweest zijn... misschien wel omdat ik net als jij ook iets te 'oud' ben voor zulke vooruitstrevende namen

Prachtig blog waarmee je mij in ieder geval plezier hebt gedaan.

Frederique zei

Emmen is juist mooi! Pas geleden nog geweest en ik vond het overweldigend. Ik ben vaker in Emmen geweest. Maar je hebt van die zeikerds.
Het laatste nummer vind ik ook het mooiste. Je hebt er weer een wereldlog van gemaakt.

Liefs Frederique

natasja zei

Mooi, die laatste, met die besnaarde kastanje!
Droevig, maar mooi.