...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 25 juni 2016

160625 - ZOZ - Van ingang en uitgang

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Eerst wouden ze graag in de Europese gemeenschap, nu willen ze er weer uit, die Britten. Ik herinner me uit de 70er jaren de kop boven een artikel over de Britten, ik meen in de Panorama: "God's eigen gekken".

De Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd opgericht met het Verdrag van Rome in 1957, zonder dat Engeland meedeed. Later, in 1963 en in 1967 opnieuw, probeerden ze er alsnog bij te komen, maar werden "ge-veto-d" door de Franse president De Gaulle, omdat "de Britse economie, arbeidsomstandigheden en landbouw, niet pasten bij Europa".

Uit 1962 komt de song Let Me In van The Sensations

The Sensations - Let Me In:


In 1973 trad de UK alsnog toe, maar al in 1975 dwong de oppositie een referendum af over gaan of blijven. Toen wou 67% blijven en 33% gaan.
Nu heet het de Europese Unie, en willen ze weg. Dat wil zeggen: een nipte meerderheid van de opgekomen kiezers.

Het begon natuurlijk met aankloppen of ze mochten meedoen: I'm Gonna Knock On Your Door (nl), hit geworden in 1961 door Eddie Hodges, destijds 14 jaar en al een ster.

Eddie Hodges - I'm Gonna Knock On Your Door (1961):


Ook op een leeftijd met grijs baardje zingt hij het nog steeds verdienstelijk: I'm gonna knock on your door - Eddie Hodges

Deze song was geschreven voor The Isley Brothers (nl), die ik voor het eerst hoorde in 1959 of begin 1960, toen we een muziekles hadden in het examenjaar op de LTS. Eén van de jongens had de single Shout meegenomen, in die tijd mocht dat een roodgloeiende sensatie genoemd worden!

The Isley Brothers - Shout:


Met dit nummer hadden ze wel succes, met "I'm Gonna Knock On Your Door", dat ze 2 jaar eerder dan Eddie Hodges hadden opgenomen, niet.

De Britten willen nu weer weg (ofschoon de Schotten een referendum overwegen om vanwege de Brexit uit het Verenigd Koninkrijk te stappen: ze zijn in meerderheid vóór de EU!).
Ook daar is muziek bij te vinden: We Gotta Get Out Of This Place (nl). Deze song is geschreven door het succesvolle songwriters-echtpaar Barry Mann and Cynthia Weil, en vooral bekend in de uitvoering van The Animals (nl).
De song was immens populair tijdens de Viëtnamoorlog (nl), onder de Amerikaanse soldaten die daar werden ingezet.
Tegelijk zag men in de tekst een verwijzing naar de afkomst van de leden van The Animals, uit de arbeidersklasse in Newcastle upon Tyne.

Animals - We Gotta Get Out Of This Place (1966):


Dit was overigens de eerste opname van The Animals na het vertrek uit de originele bezetting van medeoprichter en toetsenist Alan Price (nl), wiens orgelspel een cruciale rol speelde in hun grote hits, zoals The House Of The Rising Sun (nl).
De titel van de laatste single waarop Alan wèl meespeelde was ook wel toepasselijk; misschien wat het gevoel van de UIT-stemmers van nu eigenlijk het beste weergaf: Bring It On Home To Me.
Maar hebben we niet allemaal dat gevoel, dat we dingen die we die we niet begrijpen of niet kunnen overzien, teruggebracht zouden willen zien tot hapklare brokken?

The Animals - Bring It On Home To Me (1965):


Helaas en gelukkig is de huidige samenleving niet zo simpel. We willen goedkoop op vakantie naar Verweggistan zonder complicaties van veiligheid en geldwisselen, en we willen producten die gemaakt zijn in Derdewereldlanden omdat ze daar het goedkoopst gemaakt kunnen worden, "want wij hebben het financiëel zo moeilijk".
Bij dat laatste is het excuus dat we daarmee Ontwikkelingshulp bedrijven. Jaja, om er aan te verdienen. Tegelijk gaat daarmee, als we eerlijk handeldrijven, de levensstandaard in die contreien omhoog, en worden de producten duurder...

Een belangrijk punt bij de straatinterviews was de immigratie, die ze "door de strot gedrukt kregen door Brussel". Een belangrijk deel van de instroom in Great Britain is echter het gevolg van het koloniale verleden, dat mensen uit het voormalige "British Empire" aantrekt. Is dat een probleem dat door Europa veroorzaakt is?

De uitslag van het Brexit-referendum is ongelijk verdeeld: jongeren en hoger opgeleiden willen in meerderheid blijven. Een voorbeeld van: de beste demagoog wint...?

Ach, misschien komen ze terug naar Europa, al zal dat met het nodige wantrouwen gepaard gaan. Of misschien zingt een versterkt Europa ooit tegen de Britten: Bring it on home to me. Het is oorspronkelijk een song van Sam Cooke (nl), ook al een singer / songwriter die veel te jong in tragische omstandigheden aan zijn eind is gekomen.

Sam Cooke - Bring It On Home to Me (lyrics):


11 opmerkingen:

Albert y Mara fotoblog zei

Heerlijke muziekkeuzes vandaag Gauke. Met dit mooie weer galmen ze dit weekend uit de speakers, en niet zo zacht ook. Puur jeugdsentiment. Over Brexit is al genoeg gezegd.

http://hartelijkehothulk.wordpress.com/ zei

Van LET ME word ik helemaal blij
Dank daarvoor,!

Marja zei

Dank voor je actuele, rake logje met prachtige zwijmels. Ik heb ze al in mijn overzicht staan.

Nietzomaarzooo zei

Fraai geschiedenisles in verband met Brexit in muziek. Kijk je naar de Engelse geschiedenis dan is de Brexit niet zo onverklaarbaar. Fijn weekend

Melody Steenkamp zei

Brexit.... ik heb er geen idee van wat het nou precies is of niet... hou me daar ook absoluut niet mee bezig....

Je muziekkeuzes zijn top, heb van allemaal genoten, ik hoef gelukkig geen keus te maken welke ik het mooist vind want dat vind ik ze allemaal


fijn weekend

Ria zei

Of de EU ons zo gelukkig heeft gemaakt daar hoor je mij geen ja op zeggen.

Jou muziekkeus doet dat wel.
Groetje, Ria

Frederique zei

Wat een heerlijke nummers deze week. Ik vond ze allemaal geweldig. Meezingen, geluid wat harder, ik heb het allemaal gedaan. Ik heb genoten!

Liefs Frederique

Ariadnesdraad zei

Zalig, die knock on your door !

Jokezelf zei

Ach ach ach, wat een heerlijke nostalgische muziek heb je weer uitgekozen. Allemaal uit mijn jeugd en ik kan ze verdorie nog woordelijk meezingen ook. Die knock on your door vind ik het leukst. Maar alle andere stukken doen me ook nog steeds wat.

garboj58 zei

Heerlijk al dat oude spul, leuke selectie......

Anoniem zei

Na een langdurige internetstoring vanaf 23 mei eindelijk weer internet en kan ik weer mijn rondje doen.
Heerlijk om al die gouwe ouwen (of zilveren) nog eens voorbij te zien en horen komen.