...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

dinsdag 12 maart 2019

190312 - WE300 - Klieren

PlatoOnline's WE-300 schrijfuitdaging: schrijf een verhaal van exact 300 woorden, waarin het thema-woord niet voorkomt! Themawoord = Klieren

Wikipedia: Ronde zonnedauw met klieren op het blad (vleesetende plant)

Nederland heeft inmiddels zo'n 30 jaar internet. Ik realiseer me dat dat korter is dan de helft van mijn leven. Zonder internet kenden we deze schrijfuitdaging niet, althans niet in deze vorm.

Het themawoord voor deze WE300 kan van toepassing worden geacht voor een groot deel van wat er heden ten dage op dat internet gebeurt. Op zogenoemde "sociale media" lijkt het vaak alsof er vanaf de heup geschoten wordt op alles wat beweegt en voorbijkomt.

De schutter (m/v) denkt dan dat hij zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, maar zit feitelijk diep weggekropen in een schuttersputje, en kijkt schielijk met één oog over de rand, of tussen een afscherming van betonblokken door. Met dat beperkte zicht op de omgeving meent hij met grote zelfverzekerdheid te weten dat "iedereen" de boel belazert en er dus op los te mogen schieten.
Dat het niet, zoals in een B-film, aankomt als losse flodders, en personen niet voor de bühne zwaargewond neervallen, dringt niet tot hen door, de etters, de kortzichtige zwamneuzen en zogenaamd onschuldige digipesters.

Dan heb ik het nog niet gehad over complotdenkers, die overal op internet "bewijzen" vinden dat "de mainstreammedia" alleen maar leugens verspreiden, gegrond op "leugenachtige bewijzen geleverd door onbetrouwbare instanties, zoals wetenschappelijke instituten, overheidsdiensten en rechtbanken", die "van alles geheimhouden voor de gewone burger".
Ze schatten de grondig doorgespitte gegevens van die instanties lager in dan de fantasieën van hun companen, die ze navelstarend op hun zolderkamertjes of rond een kampvuur met een grote joint in het hoofd, hebben gedestilleerd uit al gerectificeerde uitglijers van die instanties, of die het niveau van suggestie nooit te boven zijn gekomen.

Kortom, vergelijking met de lichamelijke betekenis van het themawoord dringt zich op: organen die gewoonlijk heilzaam werk doen, maar door een verstoring kwalijke, tot zelfs levensgevaarlijke stoffen voortbrengen. Secreten!

7 opmerkingen:

Marja zei

Een dijk van een WE, Gauke. Petje af.

vivapo zei

dit logje zou niet misplaatst zijn op de sociale media met de boodschap ... wie het schoentje past trekke het aan. Sterk!

Plato zei

Geweldig, een bijdrage die inslaat als een blogbom. Dit woord is bij deze gedeponeerd als woord om de door jou genoemde bevolkingsgroepen hardhandig tot de werkelijkheid terug te brengen. Boem!!
Ik moest bij het lezen denken aan dat stuk op NOS.nl waarin de directeur van de Telegraaf afgeeft op Jetten van D 66. Met de inhoud bemoei ik me niet maar het was van de kant van de Telegraaf overduidelijk een poging een wit voetje te halen bij de gewone man. Want het gaat niet goed met de oplages. En dan de commentaren. Ik weet niet hoeveel mensen liepen ongenuanceerd leeg, plaatsten slappe commentaren, sloegen beledigende tonen aan en inderdaad, je kreeg de indruk dat ze heel erg het idee hadden daarmee de reactie van het jaar geplaatst te hebben. Ik dacht: dat zal toch niet de doorsnee Nederlander van de toekomst worden?
Dan vraag ik alsnog asiel in België aan. Mismoedig, chagrijnig.

En daarna las ik deze blog. Ik was meteen weer blij. Want hier werd gezegd wat gezegd moest worden. Hoera.

Alleen jammer dat die bevolkingsgroep zo slecht kan lezen.

Melody zei

Top-we!!

Eentje die ik compleet onderschrijf natuurlijk!!

Helaas is de groep mensen die alles klakkeloos aanneemt dat op het net staat (of in kranten en/of op het nieuws verkondigd wordt) voor waar aan....

Ferrara zei

Zo die staat. Complimenten.

rias-weblog zei

Zo de klieren steken het maar mooi in hun zak.Geweldig geschreven WE.

Anja zei

Geweldige WE! Met plezier gelezen en helemaal mee eens.