...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 23 maart 2019

190323 - ZOZ - Van Trio zus en zo

Vorige week is bij het beluisteren van de zwijmels het woord trio bij me blijven hangen; straks meer daarover. Het woord is vandaag mijn thema.


Ook moest ik nog een mailtje van mijn lief bekijken, met een link over muziek die zij had gehoord op Radio 4, waarvan ze dacht dat het mij ook wel zou aanspreken. Dat ging over twee heren die een bijzondere combinatie vormen: de een heeft als specialiteit oude muziek en de ander is, ik verzin het even: multi-genre musicus. Naast hun samenwerking maken ze beiden muziek in meerdere hoedanigheden.
De muziek die ze in die uitzending hadden gespeeld, kon ik niet terugvinden, dus hun namen ingevuld op Youtube: Mike Fentross en Maarten Ornstein.

Het eerste dat ik tegenkwam was iets dat ze deden samen met een Libanese zangeres, waar ik ook nog nooit van gehoord had, maar die blijkbaar ook al jaren in Nederland samenwerkt met diverse musici, Rima Khcheich (officiële facebook pagina).
Geen van drieën vond ik op Wikipedia, maar wel iets over hun gezamenlijke nieuwe project, Ombre de Mon Amant, dat "speelt zich af in het nog vrijwel onontgonnen grensgebied tussen klassiek Arabische muziek, jazz en barok." Ook NRC besteedde er aandacht aan.

Een project als trio dus, en even verder kijkend vond ik een optreden bij Podium Witteman.
Dit werk is een compositie en tekst van Constantijn Huygens (en) (1596 – 1687), de vader van wetenschappers Constantijn Jr. en Christiaan Huygens.
Een link naar tekst en vertaling van dit lied: Que ferons nous / Huygens.

R. Khcheich & M. Ornstein & M. Fentross - Que ferons nous:


Toen zocht ik verder met het woord Trio, en kwam op de Maladiven terecht, volgens Wikipedia: "een eilandengroep bestaande uit 1190 koraaleilanden, gegroepeerd in 26 atollen in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. De eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van circa 90.000 km², maar de totale landoppervlakte is slechts een kleine 300 km². Het grootste eiland is 5 km² groot en er zijn er maar negen die groter zijn dan 2 km². Tweehonderd eilanden zijn bewoond en nog eens 88 vormen toeristenoorden."
Erg weinig informatie over "Trio Band", soms alleen Trio genoemd, op de pagina Music of the Maldives, waar ze genoemd worden onder het subkopje "Modern music", en hun stijl zou nu Boduberu zijn, verwant met Afrikaanse muziek die lang geleden is overgebracht door schepelingen die de Indische Oceaan bevoeren.
Dit optreden is vastgelegd door Television Maldives, TVM, niet te verwarren met de Nederlandse transportverzekeraar TVM uit Hoogeveen.

Trio Band - Raarukugaa:


Maar hoe ik nou aan dat woord trio kwam? Annemarie had vorige week Peter Schilling - Major Tom. En ik werd door de intro van dat nummer teruggeworpen naar ca. 1980.
Het was de tijd dat ik mijn eerste microprocessor-cursus volgde, en ook de tijd van de Neue Deutsche Welle (de). De intro van Peter Schilling's Major Tom riep bij mij hetzelfde sfeertje op als een ander nummer uit die tijd, en dat kan kloppen, want zowel Peter Schilling als de groep TRIO (nl, en) spoelden aan met die Neue Deutsche Welle.

Hun minimalistische song Da Da Da ich lieb dich nicht du liebst mich nicht aha aha aha, meestal afgekort tot Da Da Da, werd in 30 landen een hit, en werd veel gecovered en geparodieerd. Het voorgeprogrammeerde "speelgoed-orgeltje" Casio VL-1 speelde een belangrijke rol en was voor die tijd meteen een voorbeeld van een commerciële toepassing van microprocessors.

Trio -- Da Da Da:


En dat was dan toch een mooi trio songs van uiteenlopende aard?Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


7 opmerkingen:

Jascha Donath zei

Ik vind 'Da Da Da' leuk. Grappig met die speelgoedmuziekinstrumenten.

Marja zei

Mooie verzameling. Ik ga voor de middelste. Fijn weekend.

Wieb zei

Da da da zit al sinds het uitkomen van dat nummer in mijn allergiezone.
Mijn voorkeur gaat uit naar het tweede nummer. Dat is iets waar ik de hele dag naar zou kunnen luisteren. Dat is, als ik de hele dag geluid om mij heen wil hebben. Wat ik niet wil. Stilte vind ik vaak het mooiste geluid.

Melody zei

Wat ik hier het mooist aan vind is hoe jij jouw, toch al onmetelijk grote, muziekkennisnog steeds kan (en wil) uitbreiden.... en daar mogen wij als jouw 'mede-zwijmelaars' toch maar mooi van mee profiteren


Fijn weekend en bedank je lief ook even !

Iris Papilio zei

Zeer uiteenlopend mag ik wel zeggen! Ik ga ook voor de middelste!

Joanne zei

Zoals Melody al aangaf kunnen wij iedere week genieten van jouw bijdrage(n). Het is altijd weer een feestje.
Ik ga ook voor de middelste. Mooi!

Liefs Joanne

AnneMarie Winter zei

Heerlijk blog. Zo knap weer aan elkaar gepraat.
De eerste heb ik gezien bij Podium Witteman. Het heeft niet de indruk gemaakt op me die ik graag zou willen. Maar evenzo goed mooi.
De middelste vind ik wel erg goed en fijn om naar te luisteren.
De laatste Da, Da, da verscheen er een grote glimlach oo mijn gezicht.
Die ken ik en vond hem toen en nu ook nog geweldig.
Simpel maar niet zo simpel om hem direct weer te vergeten.