...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 8 juni 2019

190608 - ZOZ - Van fietsen en zonnige gedachten

Soms zie en lees je van die merkwaardige zaken. Zoals over het akkefietje met DENK-kamerlid Öztürk, die SP-kamerlid Karabulut beschuldigt van steun aan een terroristische organisatie, als ze vragen stelt over de mensenrechten in Turkije.
Tja, als je weet dat Karabulut van Koerdische afkomst is en Öztürk blijkbaar het beleid van Erdogan prima vindt, die alles terroristisch vind dat niet ter meerdere glorie van hem is...

En het bericht over een nieuwe Netflix-serie, over een veelbesproken zaak van vijf jongens in de VS, die inslaat als een bom: gekleurde jongens die zonder bewijs worden veroordeeld voor de verkrachting van een blanke vrouw, en jarenlang onschuldig in de gevangenis zitten.
Niet alleen de grove juridische dwaling, maar ook de grote advertenties die, toen nog zakenman, Donald Trump naar aanleiding van deze zaak liet plaatsen om de doodstraf weer in te voeren.

Dat was op vrijdagmorgen voor Pinksteren. Ik hoorde de verwachting dat het aan het eind van de middag onweer verwacht werd, en ik had al een paar dagen mijn oude racefietsje niet van stal gehad. Goed om even de ellendige gedachten uit het hoofd te laten waaien - er werd windkracht 3 voorspeld, uit het zuid-oosten.


Ik begon strak zuidwaarts. Bij Schoonebeek is inmiddels de Luchtwachttoren opgeknapt, dus daar eerst maar een foto van gemaakt met mijn nieuwe telefoon.
Dan via Emlichheim naar Grosz-Ringe, en vandaar weer noordelijk. Bij een van mijn eetpauzes keek ik uit over een prachtig zonnig landschap, en spontaan kwam in mijn gedachten een stukje Duitse liedtekst, een ongekend verschijnsel:

Zeig mir den Platz an der Sonne
wo alle Menschen sich versteh'n


Dit lied kennen we van de Oostenrijkse componist, pianist en zanger Udo Jürgens (nl).

Udo Jürgens - Zeig mir den Platz an der Sonne (1971):


De uitdrukking Platz an der Sonne is overigens ook alweer voortgekomen uit een politieke discussie, zo leerde ik inmiddels...Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


6 opmerkingen:

Melody zei

Al die 'spelletjes' in de politiek wereldwijd waarvan ontelbare mensen al slachtoffer werden en nog zullen worden... ik probeer me er afzijdig van te houden want al heb ik er nog zoveel last van, ik kan het helaas niet veranderen.

Het weer dat voorspeld werd kwam niet zo vroeg als dat men zei he.... wij waren aan het buffelen in de Bargeres en het was zonnig en (te) warm... het slechte weer dat voorspeld werd in de middag barstte pas in het avond los...

tja... fietsen is dan misschien wel lekker maar of het verstandig is is vraag 2

Fijn weekend

Iris Papilio zei

Is vast een heftige serie... Weet nog niet of ik deze ga kijken..
Die Udo blijft toch wel bij veel mensen hangen. Ik ben geen fan, maar leuk om weer te horen!
Ik wens jullie een prettig Pinksterweekend.

Marja zei

Heerlijke zwijmel. Geniet van het weekend.

AnneMarie Winter zei

Deze heb ik met hart en ziel meegezongen destijds.
Toen waren er eveneens al misstanden waar ik met mijn puberkop niet bij kon.
Ik denk niet dat ik de serie kijk want onrecht kan ik niet zien. Heel gek maar een vette knokoartij heb ik geen moeite mee maar als mensen genaaid worden wordt ik er beroerd van en kan niet verder kijken.

Joanne zei

Ik ga de serie wel kijken. Vreselijk verhaal. Zoveel onrecht. Wel weer een heerlijke zwijmel.

Fijne dagen.

Liefs Joanne

Plato zei

Ik zou eigenlijk ook weer eens op de racefiets moeten gaan zitten, besef ik na het lezen hier.
Tja, die Özturk, zou hij nou niet begrijpen dat hij met zijn aanvallende houding de belangen van zijn achterban eerder tegenwerkt dan dient? Na Karabulut volgde de onterecht aanval op de voorzitter van de 2e kamer, ook al zo'n raar geval. Het is me totaal niet duidelijk wat hij beoogt te realiseren. Dat hij op deze manier dikke vriendjes blijft met Erdogan is wel duidelijk, misschien is dat wel zijn enige doel. Vreemde zaak.