...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 5 november 2011

Crystal Cathedral: Hour of power?

Ook fan van Hour of Power, elke zondagmorgen vanuit de Crystal Cathedral? Ik had al heel lang een ongemakkelijk gevoel bij die zelfverzekerde ouwe dominee in zijn erg duur uitziende toga en entourage.
Vanavond stuiterde ik op een (engelstalig) artikel: Bankroete kerk vraagt om donaties voor zieke domineesvrouw af te geven bij limousines. Het bleek om de Crystal Cathedral te gaan en de bijbehorende domineesfamilie. Ongeloof overviel me: broodje-aap-verhaal? Maar ook uit de directe omgeving, de parochie, van de kerk wordt dat bericht gegeven.

Ik was allergisch, dus zapte onmiddellijk verder als ik die diensten zag, maar lees nu meer achtergrondverhalen. De kerk blijkt al een hele tijd in financiële problemen te zijn.
De familie is een voorbeeld van "van krantenjongen tot miljonair", maar blijkbaar wel over de rug van de kerkgangers: de familie wordt er van beschuldigd zichzelf exorbitante salarissen toe te kennen en het "lenen" van meer dan $10.000.000 uit de kerkelijke fondsen.
Ook blijkt het voortdurend te rommelen binnen de familie. De ouwe dominee zou een stap terug doen en de zoon zou het preken overnemen, maar die haakte binnen de kortste keren af. Er schijnt ook nog een dochter mee te draaien in de firma, zowel op het zakelijke als het liturgische vlak.

De kerk is failliet, de dominee en zijn familie wonen nog in landhuizen en hebben limousines met chauffeur om de goede gaven van de kerkgangers op te halen, maar de Crystal Cathedral wordt waarschijnlijk binnenkort verkocht aan een projectontwikkelaar.

Maar de Nederlandse tak van de Hour of Power-beweging, gepresenteerd door zo'n supernette meneer, die er uitziet alsof hij voor de uitzending door de visagist blinkend is gladgepoetst met slappe was, meldt nog steeds niets over de problemen.
Die gladde meneer schijnt pas later "bekeerd" te zijn en bekeerlingen zijn het fanatiekst...
Maar ja, hij is dan ook ex-presentator van de EO (waarmee hij het oneens is geworden; dat is niet ongebruikelijk bij grote ego's), eigenaar van een mediabedrijf, een reisorganisatie en een aantal vakantieparken.
Waarvoor hij een lintje heeft gekregen blijft mij volstrekt onduidelijk.

1 opmerking:

Marijke van der Scheer zei

Dat soort figuren zullen altijd blijven bestaan, vrees ik. Zolang mensen behoefte voelen om 'de zogenaamde waarheid' te horen, en daar veel voor over hebben, zullen er mensen zijn die daar grof misbruik van maken.

Leukste zin in dit log: ---die er uitziet alsof hij voor de uitzending door de visagist blinkend is gladgepoetst met slappe was...