...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zondag 13 november 2011

Sterrenwichelarij ontpuzzeld

De omschrijving in een doorloper was: "sterrenwichelaarster". Het in te vullen woord was natuurlijk: "astrologe". Astrologen blijken het woord "sterrenwichelarij" te verafschuwen, omdat het hen in een obscure hoek zou zetten.

Welnu, de dikke van Dale leert mij, dat een "wichelaar" iemand is: 1) die uit bepaalde voortekenen voorspellingen weet te doen aangaande toekomstige gebeurtenissen; 2) (in ’t bijzonder) Romeinse priester die uit de vlucht, het gezang en het voedsel der vogels, uit bliksem en donder, de toekomst voorspelde.
Een "sterrenwichelaar", (het zal na de voorgaande omschijving niemand verbazen, dat het een subcategorie is van de vorige omschrijving), is 1) iemand die uit de stand van de planeten (in horoscopen) conclusies trekt omtrent aanleg en (toekomstig) lot van mensen. Synoniem: astroloog.

Nu heb ik al in het begin van mijn volwassenheid het verschil ontdekt tussen de termen astrologie en astronomie: ik was nieuwsgierig naar beide. Verder lezen leerde me dat, ook binnen de toenmalige wetenschappelijke kringen, oorspronkelijk deze beide disciplines nauw verweven waren.

Zelfs van Dale verwijst nog naar die opvatting, maar die gaat dan ook over taalwetenschap en dat omvat ook het dagelijks spraakgebruik van "de gewone man", dat achterloopt bij het wetenschappelijke taalgebruik.
Van Dale omschrijft astrologie als 1) (verouderd) astronomie, sterrenkunde; 2) leer van de invloed van de hemellichamen op het lot en de aanleg van de mensen, kunst van het opstellen van horoscopen, en geeft als synoniem: sterrenwichelarij
Voor astronomie volstaat van Dale met 1) sterrenkunde

Met het voortschrijden van de ontwikkeling van de wetenschap en het toenemen van kennis, bleken de astrologische theoriën steeds minder houdbaar te zijn, en werd de splitsing tussen astrologie en astronomie een feit.
Bij één van mijn inhaalslagen van kennis over astrologie leerde ik zelfs, dat veel astrologen hun horoscopen berekenen aan de hand van kennis over sterren en planeten in het heelal, zoals die allang niet meer actueel is. Tja, die hele zooi daar boven ons draait met een behoorlijk tempo rond, en trekt zich niet zo veel aan van wat onze verre, verre voorouders waargenomen hebben omtrent hun plaats ten opzichte van ons en van elkaar.

Het stellen van kritische vragen over deze tak van sport roept reacties op die overeenkomen met kritische vragen over elk geloof: "je staat er niet voor open". Dat stond ik echter wel, maar ik word allergisch als een discussie moet stoppen waar ik nog vragen heb die men niet beantwoordt. En zo eindigt menig pakket "open minded" vragen tegen een muur die zegt dat je geen open mind hebt.

Maar vanmorgen onder de douche kreeg ik een helder inzicht; kijk maar eens goed naar het woord:
het staat heel duidelijk tussen de sterren letters: asTROLogie!

En van Dale zegt het heel helder: trol Oud-Noors troll vgl. troel (monster, demon)
1) (noordse mythologie) (boze) geest; synoniem: demon
2) (provotaal) burgerlijk persoon, iem. uit de consumptiemaatschappij

Over verborgen betekenissen in teksten gesproken: asTROLogie is duidelijk een verhulde demonische kracht, die probeert gewone burgers te verleiden tot consumeren!

N.B.: Is dit een HorrorScoop of niet...?

Klik ook eens hier en hier voor meer over trollen.

6 opmerkingen:

J@n. zei

Je hebt inderdaad een (horo)scoob.

Dwarsbongel zei

@J@n: je hebt me op een grappig spoor gezet:
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=scoob

tagrijn zei

Mooie vondst. Heb er even de anagrammengenerator op losgelaten, maar geeft geen goede 'duiding' van dit fenomeen.
Maar inderdaad: astronomie en astrologie kon je in vroeger tijden studeren aan de Leidse universiteit. Zelfs Churchill liet een astroloog bepalen of hij wel of niet moest aanvallen in WO II.

Dwarsbongel zei

@Tagrijn: Uit mijn breinarchief dook de naam Neelie Kroes op. Even zoeken met [neelie kroes astrologen] gaf o.a. dit resultaat, waarin nog wel meer indrukwekkende namen worden genoemd: http://www.hpdetijd.nl/2011-05-25/neelie-kroes-nam-beslissing-op-basis-van-de-sterren

Elocin zei

Zelf heb ik heel lang een haat en liefde verhouding gehad met astrologie. Het verwerpen en toch steeds weer er mee bezig zijn. Van een vriend leren horoscopen trekken en op een gegeven moment kreeg ik een boekje van mijn moeder tegen de astrologie.... dit heeft me een nieuw inzicht gegeven grinnn (dat niet de bedoeling was!) wat jij dus zegt over dat de zooi boven ons niet stilstaat... en zodoende heb ik nieuwe kernwoorden bedacht in de astrologie en die gebruik ik ook altijd in mijn werk om mensen te duiden. Nogmaals, geen voorspellingen, geen toekomstinzichten, gewoon net als de psychologie een wat prettiger handvat. En in zijn algemeenheid vind ik dat elk persoon uniek moet zijn en blijven ;-)

En zodoende kom ik op mijn nieuwe kernwoorden in deze tijd:
Ram (Stier) – Zijn (hebben)
Stier (Tweelingen) – Hebben (denken)
Tweelingen (Kreeft) – Denken (voelen)
Kreeft (Leeuw) – Voelen (willen)
Leeuw (Maagd) – Willen (ontleden)
Maagd (Weegschaal) – Ontleden (afwegen)
Weegschaal (Schorpioen) – Afwegen (verlangen)
Schorpioen (Boogschutter) – Verlangen (begrijpen)
Boogschutter (Steenbok) – Begrijpen (bereiken)
Steenbok (Waterman) – Bereiken (weten)
Waterman (Vissen) – Weten (geloven)
Vissen (Ram) – Geloven (zijn)

De kernwoorden tussen haakjes staan voor het idee dat de planeten verder zijn gegaan op hun baan t.o.v. de aarde!!

Dwarsbongel zei

Elocin: maar hoeveel stappen in de dierenriem zijn ze verder dan de nog steeds gehanteerde horoscopie?