...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

21 november 2011

Hoogwater, laagwater en mist

In Olst liggen veel herinneringen van Marijke, en we hadden gehoord dat het water in de IJssel extreem laag zou staan. Nou hadden we in januari de IJssel in Olst gefotografeerd met bijzonder hóóg water, dus vatten we het plan op om even naar Olst te rijden.


Er was wel iets gezegd over mist, maar bij ons scheen een prachtig zonnetje. We spraken af, dat als we in de mist zouden terechtkomen, dat we dan terug zouden gaan.
We hadden de vorige mist-rit nog vers in gedachten, zie vorige blog.

Vaak kiezen we tussen de snelste weg of een "sight-seeing"-route. Dit keer kozen we iets er tussenin, de N34 richting Ommen, en dan richting Raalte.
We rijden deze route bijna nooit. Er is een nieuw verkeersplein bij de kruising van de N34 en de N36, waar we nog niet aan gewend zijn. Het is de tweede keer dat we hier passeren. Eerder ging je hier rechtdoor naar Ommen. Nu is de N36 doorgetrokken naar het noorden, dan afbuigend naar het westen, waar hij op de N48 aansluit.
Daarmee wordt het doorgaande autoverkeer om Ommen heen geleid. Het voelt aan alsof je een gigantisch eind wordt omgeleid. Als je de kaart bekijkt, lijkt dat wel mee te vallen.
De route is nog zó nieuw, dat het verkeersplein met de hand is ingetekend op Google Maps, over de oude situatie heen, en anders dan de exacte situatie nu is.


Toen we het bos uit kwamen op de N36, werden we wat nevel gewaar, maar niet verontrustend. Vervolgens draaiden we de N48 op, richting zuiden. Daar werd de mist dikker, maar we dachten dat het aan de nabijheid van de Vecht en de Regge kon liggen. Maar we zaten op de Deventerweg (N48/N348) met bijna geen bruikbare afslagen, en de mist werd steeds dikker.
Bij een pompstation in Lemelerveld tenslotte raadpleegden we de kaart, waar we een weg oostwaarts zouden vinden. Het werd de afslag Luttenberg. Voor mij bekend terrein, vanwege de vele vakanties in die omgeving. In Luttenberg werd het zicht al veel beter. Altijd denk ik aan de familie waar we "logeerden", als ik het dorpshuis "De Elckerlyc" zie: één van hen bedacht die naam.
Onderweg naar Hellendoorn reden we al gauw weer lekker in het zonnetje, maar nog vóór de
Hellendoornse berg, zag ik een eind naast de weg nog een curieuze kolom dichte mist, die ik al projecteerde bij Erwin Kroll in het weerbericht. Maar ik heb de foto niet gemaakt omdat de omstandigheden op de weg het niet toelieten.

De voorspellingen klopten. Geen laagwater in de IJssel bij Olst gezien, wel laagwater in de vorm van mist.
We zijn door oostelijk Overijssel terug naar huis gereden, en hebben geen mist meer gezien.En uiteindelijk toch een mooie sight-seeing tour, langs veel plaatsen waar ik "vroeger" nog meermalen op fiets geweest ben en daardoor de weg wist. Langs Marle, Daarle, Sibculo en Kloosterhaar, en natuurlijk de Volle Urenweg.

7 opmerkingen:

tagrijn zei

Ik zou in de mist echt geen meter durven rijden. Zijn jullie nu waaghalzen of helden?

Dwarsbongel zei

@Tagrijn: geen van beiden - ik zie het als een kwestie van zo goed mogelijk omgaan met onverwachte situaties waarmee je wordt geconfronteerd.

J@n. zei

Vorige week zondag moest ik mijn vrouw en onze twee dochters van Schiphol halen na een lang weekend Barcelona, ook toen was het behoorlijk mistig. Het had één voordeel, na alle waarschuwingen in de media was het uitermate rustig op de wegen.

Dwarsbongel zei

@J@n: Als ik het goed begrepen heb waren vandaag de maandag-files dubbel zo lang, maar het aantal ongelukken normaal. Dat betekent aangepast verkeersgedrag - dus dezelfde figuren als altijd doen idioot.
Maar de "zondagsrijders" doen het blijkbaar nog niet zo slecht, de idioten komen in meerderheid door de week de weg op, gestuurd door overdosis testosteron en adrenaline...

Selma zei

En was er nog meer veranderd aan wat Marijke (niet Christina?) zich herinnerde dan verkeerswegen?

plato zei

Ik dacht, dit is een stuk dat de link legt met vroeger. En dat er dan enige nostalgie voorbij zou komen. Maar nee, dat is echt iets voor mij kennelijk. Hier raak ik verzeild in een gedegen verslag van de manier waarop de autoroutes liepen, nu bijna lopen en straks zouden moeten lopen. Een totaal andere invulling dus. Niets mis mee overigens want passend bij de exacte dwarsbongel die ik inmiddels een beetje meen te kennen.

Dwarsbongel zei

@Selma: Ik ben niet met een institutionele prinses getrouwd, maar met een keukenprinses. Hoe kookt Christina?
@Plato: Door de mist waren wij ook het overzicht kwijt en zochten naar vertrouwde, zonovergoten vergezichten. Daar offerden wij graag de vergelijking met het hoogwater aan op...