...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

donderdag 26 april 2012

Zoekeend. Nee, geen eend die zoek is, maar...

...onlangs in de krant: een zoekmachine die niet al je vorige clicks onthoudt en niet op basis daarvan je zoekresultaten filtert, ongevraagde advertenties aanbiedt, en je gegevens doorsluist.
Deze nieuwe zoekmachine gaat zorgvuldiger om met je privacy dan b.v. Google, wat na de wijzigingen die Google begin 2012 heeft doorgevoerd in zijn privacy-regels, zeer zeker "een punt van aandacht" is.

Die nieuwe zoekmachine heet DuckDuckGo. Komische naam he? Die schijnt door de maker, Gabriel Weinberg, te zijn afgeleid van Duck duck goose, de Amerikaanse variant van Zakdoekje leggen.

Wikipedia NL is er (nog?) kort over, maar er is wel een FAQ, en een uitgebreide uitleg wat er speelt rond privacy op internet, en met name bij zoekmachines.

DuckDuckGo geeft uitleg wat zoekmachinebias is: een soort diaserie over hoe Google je zoekresultaten stuurt aan de hand van je eerdere clickgedrag: Google slaat dat allemaal op!

Nederlandstalig vond ik een bespreking bij Open Bron Blog, en een test: Deel 1 en Deel 2.

Zoals bij meer software met een "ideële" achtergrond, is er een community (forum), waar je terecht kunt met vragen en problemen. Dat is deels al in het Nederlands. Ook lijkt er gewerkt te worden aan een Nederlandstalige versie van de software.
Let bij het gebruik van de site ook even op de link helemaal rechtsonder in beeld: "settings". Daar kun je je "Region" instellen op Netherlands. Dat kan de zoekresultaten verbeteren.

4 opmerkingen:

J@n. zei

Van tijd tot tijd je zoekgeschiedenis wissen wil ook wel helpen.

Dwarsbongel zei

@J@n: ik heb ergens gelezen dat dat met de nieuwe policy niet meer kan...

Bertie zei

Is dat zeker, Dwarsbongel? Nee toch, hoop ik :-(
Als de zoekeend echt staat voor zijn ideëen zou ik het heel goed vinden.
Ik ga er eerst eens over lezen.

Platoonline zei

Ik ga het eens proberen. Want je zoekgeschiedenis wissen is één, maar Google werkelijk aan banden leggen is minder simpel.