...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 24 januari 2015

150124 - ZOZ - Van poëzie en ongerijmde liedjes

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Deze keer weer iets anders.
Ik was vorige week zondag (18 januari) uitgenodigd om op te treden in de Openbare Bibliotheek van Emmen, op een Taalmiddag als aanloop naar de Week van de Poëzie (29 jan. - 4 febr.) en Gedichtendag.
Overigens hadden wij als thema: Stemmen van weemoed en verlangen, afwijkend van het thema van de Poëzieweek: Met zingen is de liefde begonnen.

Op de 2e verdieping van "onze" Bieb is het Leescafé, normaal een soort lees/studiezaal met een koffie en theebuffet. Voor dit soort gelegenheden kan het zonder veel gedoe gebruikt worden als gehoorzaal.

De kleurrijkste dichter van Drenthe, Egbert Hovenkamp II (alias EgBard), was de hoofdact, soms ondersteund op gitaar door Melvin Bonnet, die de muzikale omlijsting in handen had.
Melvin gaat door het leven als Cabareteske Troubadour, en is "schrijver en zanger van lelijke en grove liedjes. Zijn satirische liedjes zitten vol zelfspot, leedvermaak en ironie. Ze gaan over alledaagse onderwerpen zoals chocolademelk, gestolen fietsen en vliegtuigrampen. Soms behandelen ze een meer universele thematiek, maar dan gaat het vooral over dood en verderf.".

Melvin's humor daarin wordt wel eens vergeleken met de studentikoze liedjes van Jaap Fisher uit de jaren 1960-1964. Die wil niet meer aan zijn vroege carrière herinnerd worden, maar er staat nog veel op Youtube. Ik plaatste er al een in een vorige ZOZ.
Hier nog maar een, ter vergelijking, Jaap Fischer - Het kerkhof:


En dan nu hier Melvin Bonnet - Ballade van de Magere


Dat de zeden en marges verschoven zijn sinds Jaap Fischer's tijd moge duidelijk zijn: er wordt onder andere veel opener over allerlei onderwerpen gerept.
Nog een liedje van Melvin Bonnet - Vlekkeloos


Naast Egbert en Melvin traden vier dichters uit de gemeente Emmen op: Eddie Zinnemers, Gezienus Omvlee, Bertus Beltman, en ik, Gauke Zijlstra. De andere drie maken deel uit van het collectief Gemeentedichters van Emmen, ik ben meer "dichter in ruste".
Mijn status als bekende Emmenaar kreeg ik als "gezicht" van de organisatie van de eerste twee keer dat Gedichtendag werd georganiseerd in 2001 en 2002. Er waren toen overigens best veel breinen en handen en voeten bij betrokken!
We hadden toen poëzie-"wedstrijden", waarbij alle ingezonden gedichten op uniforme posters werden geplakt en verspreid over etalages in het centrum.

Egbert Hovenkamp II schrijft gedichten in het Nederlands en in het Drents. Laten we beginnen met Drents: op Youtube staat hij "puur" (zonder begeleiding en in het Drentse landschap) in een clip met twee gedichten, waarvan het eerste is gewijd aan wijlen Harry Muskee, alias Cuby van the Blizzards, het nummer Another Day, Another Road uit 1967, van de LP "Groeten uit Grolloo". Het tweede heet "Plaotsbepaoling". Weliswaar geen muziek, maar wel muzikaal:


Egbert, alias EgBard is ook in het Nederlands op Youtube te vinden, met muziek van Leonardo Dreamweaver, die er op onze Taalmiddag dus niet bij was, maar ik vind de combinatie prachtig!
EgBard & Leonardo - Meisje in het Scheve Licht


En nog een, EgBards' tekst is geïnspireerd door een verblijf in Schipborg aan de Drentse Aa in het Arthouse van recreatiebedrijf Músarrindill (IJslands voor Winterkoninkje): EgBard & Leonardo - Het schuift over elkaar


Een van de gedichten die ik zelf had meegenomen, droeg ik ter plekke op aan Gezienus Omvlee. Gezienus heeft afgelopen zomer een lange fietstocht gemaakt, alleen. Hij begon in de buurt van Madrid, fietste naar Gibraltar, en vandaar terug, door Spanje, Frankrijk, België en Nederland, naar Zuid-Barge bij Emmen. Hij meldde op Facebook regelmatig waar hij was op welke dag. Daardoor heb ik ongeveer in kaart kunnen brengen wat zijn route was en welke afstanden hij had afgelegd. Het was in totaal zo'n 3500 kilometer!
Het is een zogenoemd keerdicht:

Tegenwind

de wind waait hard in mijn gezicht
het trappen gaat te zwaar
op weg naar mijn bestemming
mijn spieren protesteren

als ik terugga is de wind gedraaid

mijn spieren protesteren
op weg naar mijn bestemming
het trappen gaat te zwaar
de wind waait hard in mijn gezicht

tegenwind.

Als afsluiting van het programma presenteerde Egbert zijn "Ter plekke poëem", dat hij had gemaakt tijdens de voorstelling. Van elk optreden was er wel iets in terug te vinden!

Op het blog Woest en Ledig van Joep van Ruiten, redakteur Kunst en Cultuur van het Dagblad van het Noorden, staat een portret van Egbert Hovenkamp II, en op Facebook zijn zowel Egbert als Melvin te vinden.

11 opmerkingen:

Marja zei

Reuze interessant, Gauke. Ik typ me suf om alle nummers in het overzicht te zetten. ;-)
Fijn weekend.

Nietzomaarzooo zei

Gaat een hele nieuwe wereld voor me open.

Anoniem zei

Niet te geloven, wat weet jij veel over muziek en alles wat daar bij hoort!
Kan nooit alleen maar Wikipedia kennis zijn! Mijn bewondering heb je!
Fijne zwijmeldag!

Unknown zei

Ik las in het kerkblad ook al over 'met zingen is de liefde begonnen'.
En in mijn geval klopt dat 100% ;-)

En de namen die jij allemaal opnoemt 'ken' ik in de zin van "wel eens van gehoord"

De muziekkeuzes van deze week zijn dan wel niet zo zeer mijn smaak maar dat maakt helemaal niets uit.

Jouw invulling, iedere week weer vind ik enorm verrassend, interessant en intrigeren. En al is jaloezie niet een eigenschap van me, ik benijd je wel om de kennis die je hebt, wauw!
Dat is dus ook de reden dat ik vanaf vandaag jouw bijdrage altijd als laatste zal gaan bekijken en beluisteren. ;-)

Fijn weekend.

Ria zei

Ja hier heb ik wel eens van gehoord,

maar hoor toch liever een levensliedje;-)

groetjes, Ria

natasja zei

Weer eens heel wat anders dan anders. Mooie bijdrage(n) weer!

matroos zei

Sorry tis niet echt mijn ding,maar je maakt er elke week wel veel werk van.Dat vind ik heel speciaal.


Marja tikte zich suf,maar ik denk dat het waarschijnlijk niet gedubbeld zal worden

Joanne zei

Ik heb veel respect hoe jij elke week weer je zwijmels bij elkaar weet te brengen. En wat een informatie. WOW.... petje af, hoor.
De muziek is deze keer niet mijn ding, maar de bewondering blijft.

Liefs Fredrique

vlasje zei

Mooi joh, een kruising tussen Jaap Fisher, Herman Finkers en Gerard van Maasakkers. Een onderschat genre en wel zo mooi en fijn en de moeite waard. Dank!!

staart zei

Leuk! Bieb van Emmen is prachtig

platoonline zei

Het is weer een heel stuk. We hebben geen tijd om te zwijmelen bij jou want je laat ons hard werken.
Hoogtepunt van dit stuk: Jaap F. die zijn verleden niet meer wil kennen maar als Joop V. toch eigenlijk niet anders doet. Respectabel man. Ik hoor hem graag met al zijn mooie vondsten.