...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

17 december 2016

161217 - ZOZ - Van gezelligheid en werkelijkheid

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst en de links bij Marja.

Vorig jaar vond ik bij toeval vlak na Nieuwjaar iets dat aan deze periode is gekoppeld, en ik vindt het nu een gepast moment om het te gebruiken: "7 O'Clock News/Silent Night" door Simon & Garfunkel (nl).

Het is eigenlijk een eenvoudige geluidscollage: het duo zingt in duet "Silent Night" (nl) op een arpeggio gespeelde pianopartij. De stem van de nieuwslezer is van radio DJ Charlie O'Donnel, met een afspiegeling van actuele gebeurtenissen op 3 augustus 1966.
In het verloop van de opname wordt de song zachter en het nieuws luider. Het resultaat is een ironisch commentaar op schrijnende maatschappelijke problemen door het contrast met lieflijk gepresenteerde Kerst-sentimenten.
In volgorde worden deze gebeurtenissen gerapporteerd:
  • Een debat in de "Tweede Kamer" van de VS over de Burgerrechten-wet. President Johnson stelde oorspronkelijk een volledig verbod op woon-discriminatie voor, dat als "kansloos" werd afgewezen, waarna de Juridische commissie een moeizaam compromis vond.
  • De beroemde komiek Lenny Bruce stierf op 42-jarige leeftijd aan een overdosis drugs.
  • Ds. Martin Luther King bevestigt het plan voor een Burgerrechten-mars tegen woon-discriminatie naar Cicero, Illinois, een voorstad van Chicago. De verantwoordelijke sheriff drong aan op het verbieden van de mars en het oproepen van de Nationale Reserve.
  • De aanklacht tegen massamoordenaar en verkrachter van 9 verpleegsters in opleiding, Richard Speck.
  • Verstoring door demonstranten bij hoorzittingen van de commissie "On-Amerikaanse activiteiten" over protesten tegen de oorlog in Viëtnam.
  • Een toespraak waarin "voormalig Vice-President Richard Nixon" voor een organisatie van Veteranen die in het buitenland gevochten hebben, oproept tot verheviging van de oorlogsinspanningen in Viëtnam, en weerstand tegen die oorlog "het ergste wapen tegen de Verenigde Staten" noemt.
Wie de tekst wil meelezen, kan hier klikken. (...?)
Er zijn meerdere video's beschikbaar, waaruit ik deze koos.

Simon and Garfunkel - 7 O'Clock News/Silent Night:


Dit was in 1966, maar veel onderwerpen komen ons bekend voor, met andere namen.
Ook in Drenthe weten we best wat er in de wereld gaande is. Ik heb ook een opname onthouden uit 2004 van RTV Drenthe. Het programma heette "Hillege Daag", zeg maar "Heilige dag". Ik heb geen tijd om de tekst uit te schrijven en te vertalen, maar ik vind het nog steeds de moeite waard.
Lucinda Klasen zingt, begeleid door Jakob Tammenga op steel-gitaar en Christian en Koeno.

Jakob Tammenga en Lucinda Klasen - Hillege Daag 2004 (RTV Drenthe):


Een "iets oudere" opname van RTV Drenthe zag pas nog ik bij mijn veelzijdige Facebook-vriend Bertus ten Caat:
In 1994 schreef ik voor een kerstprogramma van Radio Drenthe een "kerstlied". Dat wil zeggen, de tekst schreef ik, de inspiratie en de muziek kwam van Ede Staal. We voerden het liedje live uit en dat werd gefilmd. En het is bijna weer kerst dus het kan weer. Rolf Schraa filmde het, de opnames blijken nog steeds te bestaan en de tekst blijft actueel...

Beddus (Bertus ten Caat) - Kerstgedachten, misschien wordt het weer licht!:


Tja, we lijken wel aardig wat raakpunten te hebben, Bertus en ik, met name in discussies over de actuele problematiek in het land, maar we hebben elkaar nooit in levende lijve ontmoet, zo'n 30 kilometer en 9 jaren afstand. Bertus was medeoprichter van de Drentse band No Name, die géén website of Wikipedia-pagina heeft, maar wel enthousiast 45 jaar muziek gemaakt heeft. Na bezettingswisselingen kwamen vier van de bandleden uit één gezin: Bertus, een zoon en twee dochters!

En was het toen afgelopen?
Nee, er kwam The Emanon Project. Lees Emanon even achterstevoren. Bertus' zoon Faeke ging door met muziekmaken.
De tijd van de Top 2000 nadert weer. In 2011 maakte Faeke met zijn band een soort compilatie van de topsongs uit die Top2000.
Hoe je met ingrediënten uit de toppers van de Top2000 een nieuw lied kan maken dat langer duurt dan 3 minuten maar korter dan de grootste hits aller tijden zoals Hotel Callifornia, Bohemian Rapsody, Stairway to heaven, Avond... Misschien denk je dat je iets herkent maar je kan ook vinden dat het nergens op lijkt!

Faeke & The Emanon Project - Eagles in the Air:


En zie ik Bertus daar nou toch weer op drums?!

Ach, al die ellende op de wereld is werkelijkheid. Maar de gezelligheid is ook werkelijkheid, en daar wil ik van genieten zonder de rampspoed van andere mensen te vergeten. Mag ik dankbaar zijn voor wat ik wel heb, zonder te zeuren over wat ik niet heb?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is weer een bijzondere mengelmoes. Heel knap gedaan. Wij kijken ook vooral naar alle goede dingen. Ik wens je prachtige dagen met familie en vrienden.
Het lijstje heb ik al ingevuld. Dank voor al het moois dat je hebt verzameld.

MelodyK zei

Als jij met deze post iets bewijst, niet dat dat je opzet was natuurlijk maar toch, dan is het wel dan veel problemen al eeuwen spelen en van alledag zijn..... eigenlijk te triest voor woorden want we (de mensheid) hebben nog maar weinig echt af-aan-geleerd.
ik heb nooit interesse in het nieuws gehad, integendeel zelfs, ik mijd het waar ik dat kan.
Probeer me te richten op het goede en daaraan kracht en bemoediging te ontlenen om door te gaan als opgeven aanlokkelijker wordt.

De muziek daarentegen is een koestering voor het oor en daar heb ik dan wel van genoten.

Fijn weekend.

Nietzomaarzooo zei

Goed tegenwicht tegen alle zoetigheid rondom Kerst. Want na Kerst leven we gewoon weer door, kennelijk zonder oog voor anderen of ellende. Of mogen we wel weer rotgedrag vertonen.

Moet mijn best doen om het te verstaan, maar door mijn werk bel ik toevallig de afgelopen weken deze regio, dus kom er aardig in.

Ria zei

Juist door de vreselijke dingen die gebeuren vind ik het moeilijk om echt te genieten van de komende feestdagen.

CorryR zei

Wat heb ik genoten van de "Drentse" muziek, die zo verrassend wereldwijd is. Dank voor je verhaal en uitleg erbij. Ga nog even verder luisteren.

natasja zei

Dat nummer met Simon en Grafunkel bezorgt me kippenvel.
Al die stomme kerstsentimenten, terwijl de gekke wereld gewoon doordraait.
Rare wereld leven we in...

tagrijn zei

Ik heb deze mix van lied en tekst altijd imponerend gevonden. Want zo is de wereld: goed en kwaad wisselen elkaar niet af, maar vinden veelal tegelijk plaats.