...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 15 juli 2016

1600714 - WE300 - Ontgroenen

Geschreven voor de WE300-uitdaging van PlatoOnline voor Juni/Juli 2016.
De uitdaging: een verhaal van precies 300 woorden met het woord 'Ontgroenen' als onderwerp.
Het themawoord mag in het stuk niet genoemd worden.


Nee, ik heb het niet over ouderejaarsstudenten die nieuwelingen meer of minder sadistisch vernederen, en dat ludiek noemen. Zoals op de Grote Markt met een aardappelschilmesje onkruid tussen de kleine basaltkeitjes weg laten krabben, zonder kniebescherming. Dat noemden ze dan een ludieke opdracht.

Ik ga het hebben over Herbert, die door het nog groene graan waadde, langs een spoor waar hij met de trekker gereden had. Daar liep het gemakkelijker, het graan kwam tot aan zijn navel. Waar het nog rechtop stond althans, want er waren stukken platgeslagen, dat had hij uit de verte al gezien. Dat vond hij vreemd, want zó slecht was het weer nou ook weer niet geweest, het leek steeds goed te groeien.


Hij kwam bij een groter platgeslagen gedeelte. Het lag echt helemaal vlak tegen de grond. Als het door het weer kwam, was er altijd variatie: soms een stuk plat maar ook stukken die maar half neergeslagen waren, een warrig, golvend geheel.
Zo'n plek had altijd grillige countouren - nu was er een abrupte overgang van rechtop staand en vlakliggend graan, met regelmatige omtrekken.

Herbert stond te laag om het hele veld te overzien, maar in zijn herinnering verschenen foto's uit de media: graancirkels...! Hij had erover gelezen, gehoopt dat zo'n oogstvernieling hem bespaard zou blijven. Of de oorzaak nou het weer was, of bezoek van buitenaardse wezens met UFO's.

Hij liep hoofdschuddend terug naar de rand van de akker. Hè? Hoorde hij vlakbij iemand niezen? Bewoog daar iets?
Met een paar stappen was hij bij die plek en stond tegenover een knaap in legergroen tenue. Hij greep de knaap bij zijn jas, maar die rukte zich los en struikelde er vandoor, terwijl hij riep: "Niburu! Niburu!". Met de groene jas in zijn hand mompelde Herbert: "Ik haal Castor, dan zoeken we die vandaal!"

8 opmerkingen:

Marja zei

Je hebt er een leuke en originele invulling aan gegeven. Graag gelezen.

Corja zei

Dit is LEUK! Hoe kom je op het idee. Al zo lang niets meer van dit fenomeen gehoord, maar zo interessant. (Alleen denk ik dat de links 'graancirkels' en 'Niburu' zijn verwisseld. Ook niet erg, trouwens)

Dwarsbongel zei

@Corja: Ze stonden eerst andersom, klopt...! ;)

Ferrara zei

Fantastisch deze WE. En je blijft lezen als je de links hebt aangeklikt.

platoonline zei

Tja die graancirkels. Er zijn mensen die hun dik brood verdienen met een uitleg over dit fenomeen. Ik heb eens een lezing bijgewoond over de vermeende sleutel die moest worden ontcijferd. Interessant. Van Niburu had ik tot dusver niet gehoord. Wat er van waar is... geen idee, internet staat vol met vermeende bewijzen omtrent vreemde fenomenen en over allerlei complottheorieën. Fantastisch is hier wel een passend woord, denk ik.
Ondertussen was het wel een leuke WE met een aantal ontgroeningen erin. Als ik mag kiezen: liever een graancirkeltje in mijn tuin dan een ontgroende Plato met zere knieën :-)

Dwarsbongel zei

@Plato: Niburu staat op de lijst met "valse nieuwssites" van de Hoaxwijzer:
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/valse-nieuwssites

Mirjam Kakelbont zei

Wat een bijzonder originele invalshoek heb jij gekozen! Heel knap verzonnen en geschreven. Over graancirkels heb ik boeken gelezen. Ik vind het een interessant onderwerp.
Groetjes Kakel

Anoniem zei

Originele invulling van het thema dwarsbongel. Mij is het niet gelukt. Mar dat heeft niet met het onderwerp te maken denk ik. Het lukt me al een hele poost niet meer om iets te verzinnen. Zal wel weer overgaan voor je (ik dus) een jongetje bent, zou mijn moeder zaliger gezegd hebben.