...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

27 november 2011

Heen en weer: hoogwater - laagwater

We zijn de laatste tijd nogal eens met mist geconfronteerd, waardoor ook plannetjes de mist in gingen. Meestal trekt mist weer op, al duurde het deze keer vrij lang.
Mist maakt dat je niet zo ver om je heen kunt kijken, dus kun je ook wat meer naar/in jezelf kijken. Zo kwamen we er toe een paar spoken, die mij 's morgens vroeg nogal eens het bed uit joegen, aan een nader onderzoek te onderwerpen. Dat leidde tot een plan van aanpak, dat plan leidde tot een gesprek elders, en dat gesprek leidde tot het definitief in de mist doen oplossen van deze spoken.

Dat was donderdag, en toen de mist (zowel letterlijk als figuurlijk) was opgetrokken, vierden we dat met het alsnog uitvoeren van het plannetje dat eerder letterlijk de mist in ging: een trip naar de Veerweg in Olst, waar je de IJssel kunt oversteken naar Welsum.

Grotere kaart weergeven

Niklas had al eerder een glimp laten zien van ons bezoek aan deze locatie, maar nu kan ik laten zien wat er bedoeld wordt met het verschil tussen hoogwater en laagwater aldaar, middels twee foto's vanaf dezelfde plaats in ongeveer dezelfde richting:

De linkerfoto is genomen op 23 januari 2011, de rechter op 24 november 2011. In januari was de veerpont uit de vaart genomen, omdat de praktische omstandigheden door het hoogwater functioneren onmogelijk maakten. Nu, in november, voer het veer gestaag heen en weer.


Plaatsen die in januari onbegaanbaar waren, konden we nu gewoon belopen, zodat we nog een aantal mooie foto's konden maken, die de lage waterstand in beeld brengen. Op de hoogwaterfoto ligt de veerpont dichtbij de laatste lantaarnpaal. Vergelijk de waterstand nu met deze foto's: waar Marijke nu een foto staat te nemen, zou ze toen tot haar middel in het water hebben gestaan!

Toen we op het uiterste punt naast de aanlegplaats van de pont stonden, leek Jacob van Ruisdael nog even langs te komen om het landschap met zijn meesterhand in te kleuren.


Hierna zouden we een kop koffie gaan drinken in een pannenkoekenrestaurant aan het begin van de Veerweg. Dat bleek sinds februari een nieuwe eigenaar te hebben. We besloten meteen maar ons diner te doen met een pannenkoek. Marijke koos voor kaas met ananas. Toen ik op de kaart zag: "Cajun-pannenkoek" en de ingrediënten, hoefde ik niet verder zoeken.

Via mijn kennismaking met Cajun-en Zydeco-muziek, heb ik het begrip Cajun leren kennen. Bij het bereiden van sommige gerechten gebruik ik sindsdien ruimhartig Cajunkruiden,

Ik bestelde, en sprak de naam uit zoals ik al jaren gewend ben: Keedzjun.
"De Kajoen-pannenkoek bedoelt u?", vroeg de serveerster.
"Ik heb de uitspraak geleerd als Keedzjun, maar oke..."
"Nou ja, het is maar dat we het over hetzelfde hebben".

Hoe dan ook, ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze: curieus om "Cajun" en pannenkoek als combinatie te ontdekken, en nog echt smakelijk ook!
Marijke vroeg waar die grijns op mijn gezicht vandaan kwam, toen de serveerster met onze bestelling buiten beeld was.

Ik vertelde dat een vriendin, die eens bij mij at, had gevraagd wat dat was: Kajoen-kruiden. En dat ze zich geneerde toen ik haar corrigeerde. Maar zij hield dan ook meer van Duitse Schlagers. Niks mis mee, maar in die cultuur gebruiken ze andere kruiden.

22 november 2011

Niklas - 111122 - De schilleboer

Boven het spatteren van het douchewater uit, hoorde ik vanmorgen de vuilniswagen ronken en het daveren van de kliko's, vandaag de groene. En ik realiseerde me dat er inmiddels al een paar generaties zijn opgegroeid die geen beeld hebben bij het woord: schilleboer. Inderdaad, uit de tijd ver vóór die tussen-n.
De man die, met zijn bakfiets of paard en wagen, een paar keer per week langs de huizen kwam.
Mandjes, bakjes en teiltjes met schillen van aardappels en fruit, groenteafval, oud brood en dergelijke leegkieperde in zijn kar, om dat te gebruiken als veevoer of om er compost van te maken.
Dat zal nu wel niet meer mogen, vanwege veranderde voorschriften...

21 november 2011

Hoogwater, laagwater en mist

In Olst liggen veel herinneringen van Marijke, en we hadden gehoord dat het water in de IJssel extreem laag zou staan. Nou hadden we in januari de IJssel in Olst gefotografeerd met bijzonder hóóg water, dus vatten we het plan op om even naar Olst te rijden.


Er was wel iets gezegd over mist, maar bij ons scheen een prachtig zonnetje. We spraken af, dat als we in de mist zouden terechtkomen, dat we dan terug zouden gaan.
We hadden de vorige mist-rit nog vers in gedachten, zie vorige blog.

Vaak kiezen we tussen de snelste weg of een "sight-seeing"-route. Dit keer kozen we iets er tussenin, de N34 richting Ommen, en dan richting Raalte.
We rijden deze route bijna nooit. Er is een nieuw verkeersplein bij de kruising van de N34 en de N36, waar we nog niet aan gewend zijn. Het is de tweede keer dat we hier passeren. Eerder ging je hier rechtdoor naar Ommen. Nu is de N36 doorgetrokken naar het noorden, dan afbuigend naar het westen, waar hij op de N48 aansluit.
Daarmee wordt het doorgaande autoverkeer om Ommen heen geleid. Het voelt aan alsof je een gigantisch eind wordt omgeleid. Als je de kaart bekijkt, lijkt dat wel mee te vallen.
De route is nog zó nieuw, dat het verkeersplein met de hand is ingetekend op Google Maps, over de oude situatie heen, en anders dan de exacte situatie nu is.


Toen we het bos uit kwamen op de N36, werden we wat nevel gewaar, maar niet verontrustend. Vervolgens draaiden we de N48 op, richting zuiden. Daar werd de mist dikker, maar we dachten dat het aan de nabijheid van de Vecht en de Regge kon liggen. Maar we zaten op de Deventerweg (N48/N348) met bijna geen bruikbare afslagen, en de mist werd steeds dikker.
Bij een pompstation in Lemelerveld tenslotte raadpleegden we de kaart, waar we een weg oostwaarts zouden vinden. Het werd de afslag Luttenberg. Voor mij bekend terrein, vanwege de vele vakanties in die omgeving. In Luttenberg werd het zicht al veel beter. Altijd denk ik aan de familie waar we "logeerden", als ik het dorpshuis "De Elckerlyc" zie: één van hen bedacht die naam.
Onderweg naar Hellendoorn reden we al gauw weer lekker in het zonnetje, maar nog vóór de
Hellendoornse berg, zag ik een eind naast de weg nog een curieuze kolom dichte mist, die ik al projecteerde bij Erwin Kroll in het weerbericht. Maar ik heb de foto niet gemaakt omdat de omstandigheden op de weg het niet toelieten.

De voorspellingen klopten. Geen laagwater in de IJssel bij Olst gezien, wel laagwater in de vorm van mist.
We zijn door oostelijk Overijssel terug naar huis gereden, en hebben geen mist meer gezien.En uiteindelijk toch een mooie sight-seeing tour, langs veel plaatsen waar ik "vroeger" nog meermalen op fiets geweest ben en daardoor de weg wist. Langs Marle, Daarle, Sibculo en Kloosterhaar, en natuurlijk de Volle Urenweg.

19 november 2011

Neo-Liberale mist?

Na twee prettige oma&opa-oppasdagen reden we vandaag weer naar huis, van Noord-Holland naar Zuidoost Drenthe. We werden uitgezwaaid onder een heerlijk, maar laagstaand zonnetje, dat we gelukkig in de rug hadden en niet schuin-voor...

Het tegengestelde van de heenreis: toen werd het steeds mistiger naarmate we dichter bij ons doel kwamen. Toen vertrokken we met redelijk zicht, maar in de nabijheid van de Afsluitdijk hebben we de ruitenwissers continu aangezet, omdat de vette mist onze voorruit steeds omtoverde in matglas.

Nu, eenmaal op de Afsluitdijk, vanaf de eerste sluizen, werd het steeds mistiger.
Bij de sluizen aan de Friese kant vond ik het inmiddels echt vervelend rijden: zicht van, denk ik, minder dan 100 meter.
Ik vond het niet verantwoord om sneller dan 100kmh te rijden, maar dacht tegelijk steeds aan achteropkomende jakkeraars, en die waren er nogal wat!
Net na de Afsluitdijk bij Zürich, waar het nog steeds potdicht zat, zijn we koffie/chocola gaan drinken met een gebakje er bij. Hebben we een poosje lekker ontspannend zitten kletsen.

Het gesprek kwam op iemand die artistiek heel goed is, maar steeds zijn hoofd stoot in de hedendaagse maatschappij. Hij is geweldig in "zijn ding", en daarnaast nog heilzaam bezig in meerdere maatschappelijke activiteiten, maar is niet hard genoeg, niet zakelijk, niet ingespeeld op alle regels en formaliteiten.
En zeker niet alert op alle veranderingen daarin onder het huidige bewind, dat een breuk met alle bestaande verhoudingen propageert, een breuk met alle verworvenheden van de solidaire samenleving. En toen zag ik het...

Teveel mensen komen niet meer toe aan waar ze goed in zijn, door de neo-liberale wind die door dit land waait.
Die wind zegt, dat iedereen mondige burger moet zijn, die zelf verantwoordelijk is voor alles wat er in het leven gebeurt. Van geestelijke en lichamelijke gezondheid tot maatschappelijke positie.
Daardoor is hij gedwongen voortdurend bezig te zijn met overleven in zaken waar hij niet mee uit de voeten kan. Zaken waarmee een beperkt aantal mensen wél uit de voeten kan, en die mensen gaan dus aan de haal met datgene wat die andere groep nodig heeft om te kunnen floreren.
Het begrip "samenleving" wordt vervangen door "samen graaien in de grote ton, en wie de hardste ellebogen heeft graait het best, en voor de rest - jammer dan".
Het begrip "solidariteit" wordt door de neo-liberale redenaars eloquent gerecycled tot toiletpapier.

Toen we weer vanuit Zürich wegreden, was het helder en we hadden verder de hele weg zon!
Een hele goede gok dus om even te stoppen daar!

15 november 2011

Petitie Syrië

We zien het op TV dagelijks allemaal gebeuren:
"Syrische veiligheidsdiensten en militairen lijken een grootschalige en systematische aanval op burgers te hebben geopend. Vreedzame protesten worden genadeloos neergeslagen. Zelfs in het ziekenhuis zijn gewonde demonstranten hun leven niet zeker. De VN-Veiligheidsraad onderneemt onvoldoende actie om de repressie in Syrië te stoppen. Amnesty vindt het tijd voor een sterke resolutie.
Help mee de druk op te voeren. Teken de petitie "

http://www.amnesty.nl/actiecentrum/acties/stop-de-genadeloze-repressie-in-syrie

13 november 2011

Sterrenwichelarij ontpuzzeld

De omschrijving in een doorloper was: "sterrenwichelaarster". Het in te vullen woord was natuurlijk: "astrologe". Astrologen blijken het woord "sterrenwichelarij" te verafschuwen, omdat het hen in een obscure hoek zou zetten.

Welnu, de dikke van Dale leert mij, dat een "wichelaar" iemand is: 1) die uit bepaalde voortekenen voorspellingen weet te doen aangaande toekomstige gebeurtenissen; 2) (in ’t bijzonder) Romeinse priester die uit de vlucht, het gezang en het voedsel der vogels, uit bliksem en donder, de toekomst voorspelde.
Een "sterrenwichelaar", (het zal na de voorgaande omschijving niemand verbazen, dat het een subcategorie is van de vorige omschrijving), is 1) iemand die uit de stand van de planeten (in horoscopen) conclusies trekt omtrent aanleg en (toekomstig) lot van mensen. Synoniem: astroloog.

Nu heb ik al in het begin van mijn volwassenheid het verschil ontdekt tussen de termen astrologie en astronomie: ik was nieuwsgierig naar beide. Verder lezen leerde me dat, ook binnen de toenmalige wetenschappelijke kringen, oorspronkelijk deze beide disciplines nauw verweven waren.

Zelfs van Dale verwijst nog naar die opvatting, maar die gaat dan ook over taalwetenschap en dat omvat ook het dagelijks spraakgebruik van "de gewone man", dat achterloopt bij het wetenschappelijke taalgebruik.
Van Dale omschrijft astrologie als 1) (verouderd) astronomie, sterrenkunde; 2) leer van de invloed van de hemellichamen op het lot en de aanleg van de mensen, kunst van het opstellen van horoscopen, en geeft als synoniem: sterrenwichelarij
Voor astronomie volstaat van Dale met 1) sterrenkunde

Met het voortschrijden van de ontwikkeling van de wetenschap en het toenemen van kennis, bleken de astrologische theoriën steeds minder houdbaar te zijn, en werd de splitsing tussen astrologie en astronomie een feit.
Bij één van mijn inhaalslagen van kennis over astrologie leerde ik zelfs, dat veel astrologen hun horoscopen berekenen aan de hand van kennis over sterren en planeten in het heelal, zoals die allang niet meer actueel is. Tja, die hele zooi daar boven ons draait met een behoorlijk tempo rond, en trekt zich niet zo veel aan van wat onze verre, verre voorouders waargenomen hebben omtrent hun plaats ten opzichte van ons en van elkaar.

Het stellen van kritische vragen over deze tak van sport roept reacties op die overeenkomen met kritische vragen over elk geloof: "je staat er niet voor open". Dat stond ik echter wel, maar ik word allergisch als een discussie moet stoppen waar ik nog vragen heb die men niet beantwoordt. En zo eindigt menig pakket "open minded" vragen tegen een muur die zegt dat je geen open mind hebt.

Maar vanmorgen onder de douche kreeg ik een helder inzicht; kijk maar eens goed naar het woord:
het staat heel duidelijk tussen de sterren letters: asTROLogie!

En van Dale zegt het heel helder: trol Oud-Noors troll vgl. troel (monster, demon)
1) (noordse mythologie) (boze) geest; synoniem: demon
2) (provotaal) burgerlijk persoon, iem. uit de consumptiemaatschappij

Over verborgen betekenissen in teksten gesproken: asTROLogie is duidelijk een verhulde demonische kracht, die probeert gewone burgers te verleiden tot consumeren!

N.B.: Is dit een HorrorScoop of niet...?

Klik ook eens hier en hier voor meer over trollen.

11 november 2011

Niklas 111111 - Sint Maarten

Vanavond stonden een paar verlegen Hindoestaanse kinderen voor onze deur, die aanbelden en, geheel volgens de traditie alhier, met hun lampionnetjes in de hand heel mooi een heel gewoon Sint Maarten-liedje zongen.
Tegelijk met dat ik dacht: "Wat een goed geïntegreerde kinderen!", hoorde ik ergens ver weg een bittere stem die zei: "Zie je wel, nog maar net uit de luiers en die Islamieten lopen hier al te schooien!".
Waar zou die stem toch vandaan gekomen zijn?

10 november 2011

Niklas-111110 - Eurocrisis

Het gonst rond dat er openlijk gesproken wordt over het opsplitsen
van de Euro-zone in een Noordelijk- en een Zuidelijk deel.
Dan krijgen we dus waarschijnlijk een Neuro en een Zeuro?

09 november 2011

Zorgelijk zorgeloos

Uitkleden van de basisverzekering ziektekosten
Wéér drastische verhoging van het eigen risico
Verhoging van de premie basisverzekering ziektekosten
Duurdere aanvullende verzekering door uitgeklede basisverzekering
Afschaffing Persoons Gebonden Budget (PGB)
Terugvordering van budget huisartsen, en ze meer laten doen
Afschaffen van begeleiding en medicatie probleemkinderen
Preventieve zorg tot eigen verantwoordelijkheid verklaren
"Concentreren" van ziekenhuiszorg, hulp- en ambulance-posten

De enige constante in deze lijst is: bezuinigen!
De logische tegenpool is: later hogere kosten

Dit rijtje is nog niet compleet,
maar het wordt allemaal toegeschreven aan "de vergrijzing",
die de gezondheidszorg te duur zou maken,
door politici die zich alleen maar druk maken om
hun eigen oude dag, die ze riant willen doorbrengen
over de rug van de generaties die dit land "na de oorlog"
tot dit welvaartsniveau gebracht hebben.
Zonder enige vorm van respect.

07 november 2011

TV-toren Smilde

We kwamen langs de TV-toren van Smilde, onlangs spectaculair ingestort.
Het betonnen deel is 82 meter: de forse eiken er omheen zijn dwergen.
De totale hoogte was 294 meter - er mist dus nog 2,5 maal dit stuk in staal.
Het herstel is begonnen, zie de steigers op- en de bouwlift naast de toren.
Dat is zeer zeker geen werk voor mij!

05 november 2011

Niklas 111105

Zoek je ruzie? Ik absoluut niet!
Ga maar een soap kijken, ruzie genoeg.

Crystal Cathedral: Hour of power?

Ook fan van Hour of Power, elke zondagmorgen vanuit de Crystal Cathedral? Ik had al heel lang een ongemakkelijk gevoel bij die zelfverzekerde ouwe dominee in zijn erg duur uitziende toga en entourage.
Vanavond stuiterde ik op een (engelstalig) artikel: Bankroete kerk vraagt om donaties voor zieke domineesvrouw af te geven bij limousines. Het bleek om de Crystal Cathedral te gaan en de bijbehorende domineesfamilie. Ongeloof overviel me: broodje-aap-verhaal? Maar ook uit de directe omgeving, de parochie, van de kerk wordt dat bericht gegeven.

Ik was allergisch, dus zapte onmiddellijk verder als ik die diensten zag, maar lees nu meer achtergrondverhalen. De kerk blijkt al een hele tijd in financiële problemen te zijn.
De familie is een voorbeeld van "van krantenjongen tot miljonair", maar blijkbaar wel over de rug van de kerkgangers: de familie wordt er van beschuldigd zichzelf exorbitante salarissen toe te kennen en het "lenen" van meer dan $10.000.000 uit de kerkelijke fondsen.
Ook blijkt het voortdurend te rommelen binnen de familie. De ouwe dominee zou een stap terug doen en de zoon zou het preken overnemen, maar die haakte binnen de kortste keren af. Er schijnt ook nog een dochter mee te draaien in de firma, zowel op het zakelijke als het liturgische vlak.

De kerk is failliet, de dominee en zijn familie wonen nog in landhuizen en hebben limousines met chauffeur om de goede gaven van de kerkgangers op te halen, maar de Crystal Cathedral wordt waarschijnlijk binnenkort verkocht aan een projectontwikkelaar.

Maar de Nederlandse tak van de Hour of Power-beweging, gepresenteerd door zo'n supernette meneer, die er uitziet alsof hij voor de uitzending door de visagist blinkend is gladgepoetst met slappe was, meldt nog steeds niets over de problemen.
Die gladde meneer schijnt pas later "bekeerd" te zijn en bekeerlingen zijn het fanatiekst...
Maar ja, hij is dan ook ex-presentator van de EO (waarmee hij het oneens is geworden; dat is niet ongebruikelijk bij grote ego's), eigenaar van een mediabedrijf, een reisorganisatie en een aantal vakantieparken.
Waarvoor hij een lintje heeft gekregen blijft mij volstrekt onduidelijk.